Dilan Yeşilgöz-Zegerius wil Rutte opvolgen als VVD-leider

11 juli 2023Leestijd: 4 minuten
Dilan Yesilgöz-Zegerius tijdens 14e HJ Schoo-lezing. Foto: Peter Hilz

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (46) wil Mark Rutte opvolgen als VVD-leider en wil ook premier worden. De demissionaire minister van Justitie en Veiligheid heeft haar kandidatuur via een interview met De Telegraaf bevestigd, nadat ze nog geen etmaal daarvoor tegen de NOS had gezegd er nog over na te denken.

Tegen de krant zegt ze nu ‘klaar te staan om ons land nog sterker en weerbaarder te maken. Veiliger, welvarender en klaar voor de toekomst.’

Yeşilgöz, die daarmee haar politieke campagne begint met een leugentje om  bestwil, heeft ook de voorkeur van het partijbestuur van de VVD. Ze is ook in voor het premierschap. Afgelopen maanden leidde ze de kabinetsonderhandelingen over het migratiebeleid. Dat overleg mislukte en leidde uiteindelijk tot de val van Rutte IV.

Met Yeşilgöz’ kandidaatstelling komt een eind aan het gespeculeer over de nieuwe VVD-leider. Wel zal de demissionair minister van Justitie en Veiligheid het in een ledenreferendum nog moeten opnemen tegen voormalig Kamerlid André Bosman.

Dilan Yeşilgöz-Zegerius: geen jurist op Justitie? Dat schokte goegemeente

Yeşilgöz was achtereenvolgens raadslid (Amsterdam), Kamerlid en staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en speelde zich als minister van Justitie en Veiligheid afgelopen anderhalf jaar goed in de kijker. Geen jurist op dit departement? Dat schokte de goegemeente. Maar zie, ze maakte voor zover bekend amper fouten en kreeg goede recensies over het door Italië geïnspireerde beleid dat ze inzette voor de aanpak van de georganiseerde misdaad.

Dilan Yesilgöz hield in 2022 de HJ Schoolezing, waarin zij op vurige wijze haar visie op de democratische rechtsstaat uiteenzette. Het boek Doen wat nodig is om onze democratische rechtsstaat te beschermen bevat de volledige en geannoteerde tekst van de lezing.

 

Veel aandacht trok haar HJ Schoo-lezing. In die lezing hekelde ze FVD-leider Thierry Baudet, woke en de verspreiders van complottheorieën.

Yeşilgöz’ politieke instinct en presentatie – misschien wel de belangrijkste eigenschap in de hedendaagse door beeld gedomineerde politiek – vormen goede ingrediënten voor een volgende stap in haar toch al niet trage carrière. Of ze dan ook meteen kandidaat is als premier? Het zou gek zijn als dat niet het geval is. Yeşilgöz weet nog niet of ze Rutte wil opvolgen als VVD-leider, zegt ze dinsdag 11 juli desgevraagd tegen de NOS: ‘Daar heb ik nog helemaal geen antwoord op. Het zijn grote stappen, dus dat moet je goed wegen.’

Het grote publiek kent Bosman niet ondanks elf jaar in de Tweede Kamer

André Bosman stelde zichzelf kandidaat voor het VVD-leiderschap. ‘De partij gaat mij aan het hart en daar heb ik ideeën bij. Ik heb daarom besloten om mij te kandideren voor het lijsttrekkerschap van de VVD,’ zei hij bij WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Het grote publiek kent hem niet ondanks zijn elfjarige Kamerlidmaatschap (2010-2021), maar de voormalige F16-piloot leverde in zijn laatste jaar in de Tweede Kamer wel een zeer belangrijk rapport af als voorzitter van de tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties.

Veel deed de politiek niet met goede rapport van de commissie-Bosman

De commissie oordeelde hard over de rol van de Kamer als het gaat om problemen bij uitvoeringsorganisaties en het verlies van de menselijke maat daarbij. Regels zijn vaak te complex en de Tweede Kamer kijkt bij het maken van wetten te weinig naar de uitvoerbaarheid, concludeerde de commissie. Veel deed de politiek niet met dit goede rapport.

Bosman is nu communicatiedirecteur van energiebedrijf Uniper en is overigens geen premierskandidaat. ‘Mijn insteek is dat de politiek leider in de Tweede Kamer hoort te zitten,’ zei hij op de radio in Zeeland Wordt Wakker. Dat is volgens hem beter voor de Kamer en voor de politiek.
Voor een VVD’er is dat geen vreemde stellingname. Onder anderen Hans Dijkstal, Frits Bolkestein en Joris Voorhoeve zaten als leider van de partij in de Kamer en niet in het kabinet. De VVD ontkent trouwens altijd een echte leider te hebben. De partij spreekt over ‘aanvoerder’ van de VVD.

VVD moet door Bosmans kandidatuur lijsttrekkersverkiezingen houden

Bosman maakt geen kans. De partij gunde hem in 2021 niet eens een plekje op de kandidatenlijst. Maar door zijn kandidatuur zal de VVD conform de eigen statuten wel lijsttrekkersverkiezingen moeten houden. Het moet gek lopen wil de Zeeuw toch door de leden worden gekozen.

Een kandidaat die ook werd genoemd, al was het maar omdat ze fractievoorzitter is van de VVD, was Sophie Hermans.

Dat het fractievoorzitterschap van een regeringspartij een hondenbaan is, is geen nieuws en ervoer ook de voormalig politiek adviseur van Mark Rutte. Ze worstelde zichtbaar met haar rol. Zeker op momenten dat PVV-leider Geert Wilders haar in debatten keihard aanpakte.

Ook Hermans meldde zich af als mogelijk kandidaat

Nadat eerder voorzitter van de VVD in de Eerste Kamer Edith Schippers en voormalig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff  zich uitdrukkelijk afmelden voor het VVD-leiderschap, wachtte Hermans tot woensdag 11 juli om dat per tweet te doen.

Tekst gaat verder onder tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."