Waarom Von der Leyen voor extra termijn gaat

09 mei 2023Leestijd: 2 minuten
URSULA VON DER LEYEN IN POLE POSITION VOOR EUROPESE VERKIEZINGEN 2024. FOTO: PHILIPP VON DITFURTH/DPA/ANP

EU-correspondent René van Rijckevorsel over de vraag die heel Brussel bezighoudt: doet ze het, of doet ze het niet?

Urusla von der Leyen kan pole position pakken in de race naar de Europese verkiezingen van 2024. Vorige week was haar Europese Volkspartij (EVP) in München eensgezind over de vraag wie Spitzenkandidat van de christen-democraten moet zijn. De EVP is de grootste politieke partij in het Europees Parlement. De grootste kan in theorie de Commissievoorzitter leveren.

In haar directe omgeving wordt er nauwelijks aan getwijfeld of de 64-jarige Duitse opgaat voor een tweede termijn van vijf jaar. ‘VDL’ heeft genoeg redenen om ‘ja’ te zeggen. Allereerst zal de eerste periode haar een halfslachtig gevoel hebben gegeven. Ze was nauwelijks aangetreden, of corona sloeg toe. Pas sinds september 2022 is alles genormaliseerd in Brussel.

Daarbij kan ze de EVP een duwtje in de rug geven. Haar CDU staat er beroerd voor, net als de christen-democraten in Nederland en België. Als zij in Duitsland lijsttrekker wordt, wacht haar wellicht het Frans Timmermans-effect. De Europees Commissaris maakte in zijn uppie de PvdA de grootste in 2019.

Haar rapportcijfers op lastige dossiers zijn hoog

Ze geniet het vertrouwen van de regeringsleiders. Die zullen haar pushen om door te gaan. Haar rapportcijfers op lastige dossiers (Oekraïne, corona) zijn hoog en haar speerpunten (klimaat, digitaal) heeft ze netjes afgehandeld. In 2019 is VDL uit de hoed van die regeringsleiders getoverd. Dit keer kan ze democratisch worden gekozen. Ook een reden om te willen doorgaan.

Nadeel van een vroege kandidatuur is het (Duitse) vergrootglas. Hoe zit het met die niet geopenbaarde sms’jes met de Pfizer-CEO over de inkoop van vaccins? Steunt ze echt het verbod op de verbrandingsmotor, dat dodelijk kan zijn voor de Duitse auto-industrie? VDL zal zo lang mogelijk wachten met het bekendmaken van haar kandidatuur.

Luister ook de nieuwe aflevering van EU-podcast BruXL:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."