Premium Lock Politie kan misdaad verslaan met slimme techniek

20 april 2023Leestijd: 8 minuten
18 september 2019, Amsterdam: onderzoek na de schokkende moord op advocaat Derk Wiersum. Foto: Olivier Middendorp/ANP

Is de politie opgewassen tegen de georganiseerde misdaad? Twijfel overheerst. Media schetsen de contouren van een narcostaat. Gewetenloze drugsbaronnen communiceren in versleuteld berichtenverkeer over liquidaties en ondermijnen met hun zwarte geld de samenleving. Vallen de kopstukken nog uit te schakelen?

Met de arrestatie van Ridouan Taghi, leider van de zogenoemde Mocro-maffia, in 2019 in Dubai is de drugsmisdaad een gevoelige klap toegebracht. Over de hele wereld zijn de afgelopen jaren veel van zijn partners-in-crime aangehouden. Een organisatie waarvan het kopstuk is opgepakt of geliquideerd, is daarmee echter nog niet uitgeschakeld. Zo’n bende is als een zwerm spreeuwen die opschrikt, in paniek alle kanten op vliegt en zich daarna weer hergroepeert. Staat er een nieuwe leider op? Valt de organisatie uiteen in verschillende groeperingen die elkaar naar het leven staan? Of grijpt een concurrent de macht?

De beste speurneuzen zitten achter de computer

Bij de aanpak van de zware misdaad speelt hightech een sleutelrol: de beste speurneuzen zitten achter de computer. Door het kraken van versleutelde communicatie via de systemen van Ennetcom (2016), PGP Safe (2017), EncroChat (2020) en SkyECC (2021) zat de politie figuurlijk aan tafel bij criminelen. Aan de lopende band kreeg de recherche gevoelige informatie over onder meer huurmoorden en drugstransporten. Zo ontvouwde zich een beeld van de organisatie. In totaal gaat het om meer dan honderd miljoen ontcijferde berichten. Tel uit je winst!

Kroongetuigen blijven ondanks kritiek goud waard

Tweede wapen tegen de georganiseerde misdaad is de inzet van kroongetuigen. Ondanks de kritiek op het zaken doen met criminelen, blijken deze spijtoptanten goud waard. De macht van Willem Holleeder en zijn medeverdachten is vooral gebroken dankzij de verklaringen door de huurmoordenaars Peter la Serpe en Fred Ros. De getuigenissen van zijn eigen zussen Astrid en Sonja Holleeder kleurden het inktzwarte beeld verder in.

De Mocro-maffia kwam vooral in beeld dankzij kroongetuige Nabil B. Die moest voor zijn samenwerking met justitie wel een hoge prijs betalen. Uit wraak voor zijn rol werden in zijn directe omgeving al drie ‘contacten’ doodgeschoten: zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries.

De boodschap is helder: wie het lef heeft verklaringen af te leggen tegen Taghi c.s. ‘moet gaan slapen’. Logisch dat de drempel om justitie te helpen steeds hoger wordt.

Des te verrassender was het nieuws eind 2022 dat de Italiaanse maffialeider Raffaele Imperiale had besloten om met justitie samen te werken. Imperiale is in Nederland geen onbekende. Hij runde in de jaren negentig een pizzeria in hartje Amsterdam en onderhield contacten met grote drugshandelaren. Naar verluidt deed hij ook zaken met Taghi en diens twee zonen. Er zouden plannen zijn besproken om Taghi met geweld te bevrijden uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Via de haven van Rotterdam smokkelen drugsbendes jaarlijks vele tonnen aan cocaïne Nederland binnen. Foto: John Thys/AFP/ANP

Huiver lijkt verdwenen om ‘geheime’ informatie te delen

Derde wapen in de strijd is internationale samenwerking. Over de hele wereld slaan politie en justitie steeds vaker de handen ineen. ­Eindelijk lijkt de huiver verdwenen om ‘geheime’ informatie te delen. De arrestaties volgen elkaar in hoog tempo op. Na de aanhouding van Mink Kok en Najim Z. eind maart 2022 in Libanon twitterde hoofd van de Landelijke Recherche Andy Kraag: ‘Niemand is onvindbaar.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In november 2022 zijn in Dubai opnieuw twee bekende kopstukken van de drugsmaffia opgepakt. Zij ­deden zaken met onder anderen Taghi en Imperiale. Het beeld ontstaat van een nauwe band tussen de Mocro-maffia, Italiaanse maffia en Zuid-Amerikaanse kartels. Alleen door internationale samenwerking van politie en justitie lukt het succes te boeken.

‘Voortgezet crimineel handelen’ in de gevangenis

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw