Zonder inzet van kroongetuigen heeft misdaad vrij spel

06 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Persconferentie van Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong van de kroongetuige reagareren op het rapport van De Onderzoeksraad voor Veiligheid. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Dat een deel van de Tweede Kamer voorlopig geen deals van het Openbaar Ministerie met kroongetuigen wil, speelt de misdaad in de kaart. Na de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het falen van justitie en politie in het voorkomen van drie moorden rond kroongetuige Nabil B. moet minister Dilan Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid snel orde op zaken stellen. Maar de regeling moet overeind blijven, vindt Gerlof Leistra.

Logisch dat de Tweede Kamer zich zorgen maakt over de door de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch rapport gesignaleerde blunders van politie en justitie rondom de kroongetuige tegen Ridouan Taghi en consorten. Maar het is grotendeels wijsheid achteraf. Of de drie moorden op de broer van de kroongetuige, diens raadsman Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries te voorkomen waren geweest, is maar de vraag.

Meer dwang kan veiligheid bedreigde personen vergroten, schreef Gerlof Leistra vorige week

Criminele spijtoptanten zijn onmisbaar

Natuurlijk moet het Openbaar Ministerie lering trekken uit de gebeurtenissen en zorgen dat intern beter wordt gecommuniceerd, maar een (tijdelijk) verbod op de inzet van kroongetuigen gaat te ver. Zonder deals met kroongetuigen wordt de strijd tegen de (drugs)misdaad vrijwel onmogelijk. In grote zaken zijn  spijtoptanten onmisbaar om voldoende bewijs te verzamelen. Criminele organisaties zijn gesloten voor de buitenwereld.

Minister Yeşilgöz wil dat ook minder zware criminelen kroongetuige kunnen worden, zoals een afgegleden boekhouder of havenarbeider. In ‘lichtere’ zaken wil ze volledige kwijtschelding van de straf mogelijk maken. Maar eerst zal ze orde op zaken moeten stellen bij het OM. Die mag pas een deal sluiten als de veiligheid van alle betrokkenen geregeld is.

Lees ook dit eerdere commentaar van Gerlof Leistra:

Waarom deals met kroongetuigen onmisbaar zijn

Volledige beveiliging is illusie

De overheid heeft een zorgplicht voor kroongetuigen en hun familie. Maar het is een illusie dat alle bedreigde personen jarenlang 24 uur per dag beveiligd kunnen worden. Criminelen blijven zoeken naar de zwakste schakel. Afzien van kroongetuigen speelt de georganiseerde misdaad in de kaart.