Jaarlijkse lintjesregen verrast ook EW-hoofdredacteur Arendo Joustra

26 april 2023Leestijd: 2 minuten
Arendo Joustra ontvangt het lintje van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema

Vandaag zijn traditiegetrouw weer duizenden Nederlanders in naam van de Koning onderscheiden voor hun vrijwillige verdiensten voor de samenleving. Onder hen ditmaal ook de hoofdredacteur van EW, Arendo Joustra.

Traditiegetrouw wordt vandaag, op de dag voor Koningsdag, een aantal Nederlanders gedecoreerd voor hun verdiensten voor de maatschappij. Dit jaar zijn het er ongeveer drieduizend in totaal, van wie de meesten (83 procent) zijn benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau – dit is veelal een erkenning voor lokale verdiensten. Relatief veel onderscheidingen worden uitgereikt voor verrichtingen die te maken hebben met armoedebestrijding, laat de organisatie achter de koninklijke onderscheidingen, de Kanselarij der Nederlandse Orden, weten aan NOS.

Arendo Joustra onderscheiden voor nevenfuncties

Bij de lintjesregen in Amsterdam, vanochtend in het Concertgebouw, ontving een verraste EW-hoofdredacteur Arendo Joustra uit handen van burgemeester Femke Halsema de onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Joustra ontvangt deze koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwillige nevenfuncties.

Arendo Joustra is lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een functie die hij eerder vervulde voor onder meer het Persmuseum (2010-2017) en het Roosevelt Study Center (2013-2021). Sinds oktober 2016 is hij lid van de Academie De Gouden Ganzenveer en sinds november 2019 van de jury van de Zilveren Camera. Joustra is bovendien sinds haar oprichting in 2001 secretaris van de Willem Oltmans Stichting.

Daarnaast noemde burgemeester Halsema ook het hoofdredacteurschap van Elsevier Weekblad (EW), een functie die Joustra sinds 1999 bekleedt. Zij memoreerde zijn voorliefde voor nationaal erfgoed en ‘lijstjes’ en roemde het feit dat hij het weekblad staande heeft weten te houden ‘in een wereld van nieuwe media’.