Arendo Joustra stopt eind 2023 als hoofdredacteur EW wegens pensioengerechtigde leeftijd

09 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Arendo Joustra. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Hans van den Bogaard.

Arendo Joustra stopt eind dit jaar als hoofdredacteur van EW wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Een naam van een opvolger is nog niet bekend. De procedure voor de opvolging is deze maand begonnen. Joustra is bezig aan zijn 24ste jaar als hoofdredacteur.

‘In mijn contract staat dat ik bij het bereiken van de AOW-leeftijd moet stoppen, dus het was bij de redactie en directie bekend wanneer ik zou vertrekken. Intern is het dan ook geen nieuws.’ De laatste werkdag is 31 december dit jaar.

Wat hij straks gaat doen, weet Joustra (1957) nog niet. ‘Ik ben nog volop bezig en ook niet aan het afbouwen. Voor een zwart gat ben ik niet bang. Voor wie een antwoord wil, zeg ik meestal dat ik vakantiefoto’s ga inplakken, rond de wereld ga zeilen en promoveren. Maar niet speciaal in deze volgorde. Ik zie wel, het is nog lang niet zover.’

Eigen uitgeverij, Huizinga-lezing en HJ Schoo-lezing

Als hoofdredacteur introduceerde Joustra een digitaal opinieplatform dat inmiddels een website, een app, video’s en podcasts omvat. Verder richtte hij een eigen boekenuitgeverij op die de naam van het weekblad draagt en verbond hij het tijdschrift aan de prestigieuze Huizinga-lezing. Na het overlijden van zijn voorganger HJ Schoo, vernoemde Joustra de jaarlijkse politieke lezing van het blad naar hem. De HJ Schoo-lezing genereert elk jaar veel publiciteit.

Andere initiatieven van Joustra zijn speciale edities over een thema of persoon en de jaarlijkse verkiezing van de Nederlander van het Jaar.

Na een studie in de Verenigde Staten begon Joustra zijn journalistieke loopbaan in 1980 bij de Volkskrant, om in 1989 over te stappen naar Elsevier, waarvoor hij een periode correspondent was in Brussel. In januari 1996 werd hij lid van de hoofdredactie.