Wat kan Van der Plas op korte termijn doen voor de boeren?

17 maart 2023Leestijd: 2 minuten
BBB-leider Caroline van der Plas staat media te woord bij de uitslagenavond van Boer Burger Beweging voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto: ANP VINCENT JANNINK

Nu de BoerBurgerBeweging de verkiezing heeft gewonnen, is iedereen benieuwd wat Caroline van der Plas voor de boeren kan doen. De partij kan invloed uitoefenen op de gebiedsgerichte aanpak in de provincies en op de goedkeuring van wetten in de Eerste Kamer. Wat kan Van der Plas voor de boeren betekenen als het over stikstof gaat?

Zeker is dat Van der Plas een verplichte uitkoop van boeren niet ziet zitten. Daarin staat de partij niet alleen. Ook coalitiepartij CDA zit op die lijn. Tijdens het laatste debat in de Tweede Kamer bleek dat ook het CDA wil dat boeren zelf kunnen beslissen of zij hun bedrijf beëindigen door gebruik te maken van de opkoopregeling.

BBB: Innovatie is de oplossing voor het stikstofprobleem

De BBB gelooft in de innovatiekracht van de boerensector. Terecht, want begin jaren negentig ging de stikstofuitstoot al een keer flink omlaag toen boeren de mest niet meer boven- maar ondergronds over het land verspreidden.

Alleen coalitiepartij D66 ziet geen heil in nieuwe oplossingen. De partij wijst daarbij op de problemen met duurzame stallen. In de praktijk bleken die minder duurzaam. Zij vinden dat innovaties geen garanties geven voor een goede uitkomst van het beleid. De zege van BBB kan boeren de kans geven naar nieuwe oplossingen te zoeken, zoals mestvergisting en stikstofafzuigers.

Om ruimte geven aan deze innovaties en andere maatregelen op de boerderij die de stikstofuitstoot verlagen, zal Van der Plas willen inzetten op uitstel van de stikstofhalvering naar 2035. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een beter meetinstrument te ontwikkelen. Als zij dat voor elkaar krijgt, krijgt de boer misschien niet helemaal zijn zin, maar wel een kans om te bewijzen wat hij waard is.

Luister ook de podcast Elke Week over de verkiezingsuitslag:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."