Haagse VVD: Boeren en klimaatactivisten, wees welkom, maar doe normaal!

10 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Zaterdag 11 maart willen boeren en klimaatactivisten demonstreren in Den Haag. Foto's: ANP.

Den Haag is de trotse demonstratiehoofdstad van Nederland, maar demonstranten moeten zich wel gedragen en de stad heel laten. Dat schrijft Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter VVD Den Haag, in een ingezonden opinie.

Lotte van Basten Batenburg (1984) is fractievoorzitter VVD Den Haag.

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Elk jaar heten we zo’n 2.000 demonstraties welkom in Den Haag. Gemiddeld 6 per dag. Daarmee is de internationale stad van vrede en recht de demonstratiehoofdstad van Nederland. Daar zijn we als Hagenaars eigenlijk wel trots op, ook al hebben we van een deel van die betogingen best wat overlast op de weg en in het openbaar vervoer. Die overlast nemen we meestal voor lief.

Maar ons begrip houdt op als mensen met trucks of trekkers komen om de overheid te dwingen om iets te doen. Als mensen moedwillig wegen blokkeren en pas willen weggaan als ze hun zin krijgen. Als mensen dingen vernielen, bekladden, zich vastketenen en al helemaal als ze geweld gebruiken. Dat soort verwerpelijke acties is niet welkom in Den Haag.

Demonstraties moeten kunnen in stad van vrede en recht

De meeste van de 2.000 demonstraties die Den Haag per jaar ontvangt zijn klein, sommige zijn groot. Sommige demonstraties zijn vóór iets, maar de meeste toch vooral tegen. De meeste zijn aangemeld bij de gemeente, sommige zijn onaangekondigd. Ook dan geeft de gemeente, als het maar even kan, de ruimte om te demonstreren. En dat is maar goed ook. Want als er dingen gebeuren in Nederland of elders in de wereld waartegen spontaan een demonstratie ontstaat, moet dat ook kunnen in de internationale stad van vrede en recht.

Maar als je een demonstratie ruim van tevoren organiseert, waarom zou je deze dan niet aanmelden? Dan kunnen de gemeente en politie maatregelen nemen om de demonstratie veilig te laten verlopen. Om demonstranten en de stad te beschermen. Om gezondheid, openbare orde en verkeer in goede banen te leiden. Dit soort afspraken, dit soort overleg zorgt ervoor dat we normaal en veilig kunnen samenleven in een van ’s werelds fijnste steden om te wonen, terwijl we al die demonstranten bij 2.000 betogingen de ruimte geven om hun stem te laten horen.

Niet anderen dwarszitten of dingen vernielen

Gelukkig overleggen verreweg de meeste demonstranten met de gemeente en politie. Ze houden rekening met de omgeving, met ons Hagenaars die toevallig in de demonstratiehoofdstad van Nederland wonen. Zolang ze maar een goede plek hebben om hun mening te kunnen geven, om op te roepen tot verandering.

Dat is ook niet zo gek. Het doel van een demonstratie is, als het goed is, om een mening te verkondigen. Om op te roepen iets te doen of te laten. Om gehoord te worden. Het doel is, als het goed is, niet om andere mensen dwars te zitten of dingen te vernielen. En al helemaal niet om mensen of de overheid je wil op te leggen, om te dwingen dat ze iets doen of laten.

Je mening verkondigen is een belangrijk democratisch recht, maar het laatste is een bedreiging voor onze democratische rechtsstaat. Stel je voor dat iedere groepering die haar zin via het democratische proces niet krijgt, besluit om haar zin af te dwingen met blokkades? Dan is het einde zoek.

Demonstranten, gedraag je als goede gast

Het gaat mis als mensen er een bende van willen maken. Als mensen dingen kapot willen maken of bekladden. Als mensen moedwillig gevaarlijke situaties veroorzaken. Als mensen wegen blokkeren en weigeren weg te gaan totdat hun wil wet is.

Dus demonstranten, wees welkom in onze mooie stad van vrede en recht. We zullen je gastvrij behandelen, wat je mening ook is. Maar: gedraag je als een goede gast en laat onze stad heel.