Den Haag Premium Corner

Rutte IV gaat tweede jaar in: rekken en erbij blijven

10 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Precies een jaar geleden trad het kabinet-Rutte IV aan. De ploeg scheerde al eens langs de afgrond en vooral het CDA ontwikkelt zich tot risicofactor. De coalitiepartijen vrezen de Statenverkiezingen die tot een nog groter tekort aan steun in de Eerste Kamer zullen leiden. Politiek redacteur Eric Vrijsen verkent de horizon op de eerste verjaardag van het kabinet.

Verliefd op elkaar waren de coalitiepartijen niet. Het kabinet was een moetje of op zijn best een verstandshuwelijk. Feit is dat het kabinet-Rutte IV zijn eerste jaar overleefde. Op maandag 10 januari 2022 – precies een jaar geleden – stond een recordaantal van twintig ministers op het bordes. De Koning beëdigde ook nog eens negen staatssecretarissen.

De omvang van de bewindsliedenploeg was al een veeg teken: ze gingen het moeilijk krijgen. Maar dankzij de financiële degelijkheid van eerdere kabinetten en de snelheid waarmee het bedrijfsleven de corona-periode achter zich liet, kon het kabinet met miljarden strooien.

Voor het stikstofbeleid was 35 miljard beschikbaar. Voor klimaat 50 miljard. Het kon niet op. Al tijdens het debat over de regeringsverklaring eiste de linkse oppositie dat ook geld werd vrijgemaakt om de koopkracht ‘aan de onderkant’ te verbeteren.

Na 24 februari (de Russische inval in Oekraïne) kwam daar nog de extra 5 miljard voor defensie bij, plus het opvangen van de sterk gestegen energierekening van particuliere huishoudens en bedrijven. De kosten van dat laatste worden geschat op 15 miljard. Minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën liet al weten dat ze op de bodem van de schatkist kijkt en dat het zo niet kan doorgaan. Dit zet de coalitieverhoudingen op scherp. Rutte IV kan de onderlinge meningsverschillen niet blijven wegpoetsen door overal geld tegenaan te gooien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.