Premium Lock Kabinet wil NAVO-bondgenoten ‘aanjagen’ en neemt de Patriot-drempel

24 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Lancering van een Patriot-luchtdoelraket tijdens een oefening bij Fort Bliss in Texas. Het wapen is puur defensief. Foto: Gerben van Es/Ministerie van Defensie

Het kabinet wil de hulp aan Oekraïne ‘aanjagen’. Patriots zijn inmiddels toegezegd. En zelfs over F-16’s wordt hardop nagedacht. Een tussenbalans door Eric Vrijsen.

Precies een jaar geleden brak het kabinet zich het hoofd over de wapenleveranties aan Oekraïne om de troepen van president Volodymyr Zelensky te helpen een Russische aanval af te slaan. Wat kon de uitgedunde Nederlandse krijgsmacht missen? Weinig. Wat kon Oekraïne goed gebruiken? Dat lag voor de hand: heel veel verdedigende wapens.

De Russen vertrouwen op hun aanvalsraketten. Met Patriots – Nederland is een van de weinige NAVO-lidstaten die hierover beschikken – zou Zelensky een geavanceerde paraplu hebben. De Pa­triots zijn puur defensief. Je kunt er geen beschieting mee uitvoeren. Wel knal je er een inkomende raket of aanstormend vliegtuig mee uit de lucht.

Lees het dubbelinterview met ministers van BuZa Hoekstra en Baerbock: ‘Hij elimineert de kinderen, roeit volk uit’

EW informeerde destijds bij Defensie naar een eventuele levering, maar ingewijden bestempelden dit als een bizarre gedachte. Als je de Russen nou echt wil provoceren, dan moet je over raketverdediging beginnen. Uitgesloten! Bovendien had Nederland op de basis bij Vredepeel slechts drie peperdure Patriot-batterijen gereedstaan.

Achteraf zijn 3.000 helmen symbolisch

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw