Premium Lock Hoekstra en Baerbock: ‘Poetin elimineert de kinderen, roeit volk uit’

23 januari 2023Leestijd: 9 minuten
Wopke Hoekstra (links) en zijn Duitse collega Annalena Baerbock veroordelen eensgezind ‘de afgrijselijke verhalen uit de oorlog’. Foto: Christophe Gateau/ANP

De Duitse minister Annalena Baerbock (42) loopt in Berlijn voorop met steun aan Oekraïne. In Den Haag doet Wopke Hoekstra (47) dat. Een dubbelgesprek met beide ministers van Buitenlandse Zaken. Op het randje van machteloosheid en ferme eensgezindheid.

In het kabinet-Rutte IV begon Wopke Hoekstra (CDA) als eerste over het versterken van de NAVO-Oostflank en militaire steun aan Oekraïne. In de Bondsregering speelt minister Annalena Baerbock (Groenen) de voortrekkersrol. Beide ministers redeneren dat Oekraïne de oorlog móet winnen en dat ze dus telkens zo volledig mogelijk moeten voorzien in de militaire behoeften van president Volodymyr Zelensky. Er is geen andere keus.

Baerbock was een dagje in Den Haag voor overleg. ‘De wereldhoofdstad van Justitie,’ zegt ze. Het was ‘Lieber Wopke’ voor en ‘Liebe Annalena’ na. Ze willen het maximale doen om Oekraïne te redden uit de klauwen van Poetin. Bij alle leed en onrecht in de door Rusland bezette gebieden, is het drama van de duizenden ontvoerde kinderen (zie ‘Geroofde kinderen als propaganda’) onderbelicht gebleven. Voor dat probleem vragen ze wereldwijde aandacht.

Geroofde kinderen als propaganda

In Rusland heten ze ‘verlaten kinderen’ en ‘evacués’: Oekraïense jeugd die zomaar naar Rusland wordt gebracht. Er gaan verhalen over peuters die door soldaten worden meegenomen uit weeshuizen, ziekenhuizen en internaten, over pubers die worden opgepakt bij wegversperringen en kinderen uit bezette gebieden die naar een ‘veilig zomerkamp’ mogen en niet meer terugkeren.

 

Wat bezielt de Russen om dit te doen? Propaganda? Op de televisie verschijnen soms interviews met adoptieouders en beelden van kinderen die knuffelbeertjes krijgen. Kijk eens hoe Rusland de slachtoffertjes van het ‘fascisme’ helpt!

 

The New York Times berichtte over een Oekraïense familie die op de Russische televisie een verdwenen kind herkende. Via Polen en Turkije reizen sommige ouders naar Wit-Rusland of Rusland om hun kind op te halen. Sommige geroofde kinderen hebben nog altijd hun mobieltje en bellen opeens: ‘Kom me halen, mama. Ik wil zo graag naar huis.’ Maar vaak ontbreken de vereiste documenten, want het huis ligt in puin.

 

Rusland annexeerde de Donbas-regio’s en daarmee is de bevolking ‘Russisch’. De kinderen krijgen meteen de Russische nationaliteit krachtens een decreet van president Vladimir Poetin. Het gerucht gaat dat geroofde kinderen soms voor de keuze worden gesteld: wil je in een weeshuis blijven of worden geadopteerd door je nieuwe ouders? Wat is dan de minst slechte optie?

 

Welke rol kunnen de Duitse en Nederlandse ambassade in Moskou spelen bij het terugbrengen van de kinderen? Veel is nog onbekend. Minister Wopke Hoekstra weet wel dat veel kinderen worden ‘gehersenspoeld’.

Hoekstra en Baerbock op bezoek bij president Zelensky in mei 2022. Foto: EPA/ANP

Op het smalle randje van machteloosheid en eensgezinde actie spreken de ministers over wat hen beweegt, het einde van Poetin en de bange toekomst van Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw