Criteria

Zo bepaalt EW wie Nederlander van het Jaar wordt

06 december 2022Leestijd: 3 minuten

Woensdagavond 7 december maakt de EW-redactie bekend wie Nederlander van het Jaar wordt. Wat zijn de criteria en wie kreeg de gewilde titel eerder?

Uiteraard diende TIME, het Amerikaanse weekblad dat sinds maart 2020 slechts om de week verschijnt, als voorbeeld. De redactie van het iconische tijdschrift begon in 1927 met zijn traditie om aan het einde van het jaar een Man of the Year aan te wijzen, inmiddels Person of the Year geheten.

In 2004 nam Elsevier de traditie van TIME over

De criteria

De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de ­redactie de keuze.

In 2004 nam Elsevier deze traditie over, maar anders dan TIME, een blad dat wereldwijd in de losse verkoop ligt en daarom soms ook niet-Amerikanen verkiest, houdt Elsevier, tegenwoordig EW, het bij Nederlanders. Vooral omdat anders een Nederlander het vrijwel altijd zou afleggen tegen een buitenlander, bijvoorbeeld dit jaar Volodymyr Zelensky. Alle kans dat TIME dit jaar de president van Oekraïne op de voorpagina zal zetten als Person of the Year.

75x Nederlander van het Jaar

In deze bundel zijn de verhalen verzameld die EW publiceerde over alle 75 Nederlanders van het Jaar (1945-2019). Van Willem Drees tot Mies Bouwman en van Toon ­Hermans tot Ayaan Hirsi Ali – samen bieden ze een mooi tijdsbeeld. Het boek (344 pagina’s) kost € 14,99. Te bestellen via www.tijdschriftnu.nl/ew of bel 020-8947553 ­(tijdens kantooruren).

Maar je weet het nooit. De uitverkiezing is geen eerbetoon. Eerder waren Adolf Hitler en Jozef Stalin de uitverkorenen bij TIME. Dus Vladimir Poetin, aanstichter van alle ellende, zou ook nog kunnen, al is dat niet heel waarschijnlijk.

Het gaat niet om populariteit of huldeblijk

Ook bij de Nederlander van het Jaar van EW geldt dat het niet gaat om populariteit of een huldeblijk. De redactie maakt een keuze aan de hand van drie criteria. De man of vrouw moet zijn of haar stempel op het afgelopen jaar hebben gedrukt, in negatieve of positieve zin. Dan wel dat betreffende jaar een bijzondere prestatie hebben verricht (denk aan sport) of dat jaar symboliseren (bijvoorbeeld Zelen­sky als het ook een buitenlander had mogen zijn).

Elk jaar beredeneert de redactie uitvoerig hoe ze tot de keuze is gekomen. En altijd geldt dat het een momentopname betreft. Het gaat om levende personen die een jaar later of een decennium later misschien niet langer voor de hand liggen.

Voor het eerst vijf kanshebbers voor titel Nederlander van het Jaar

Lees meer over vijf kanshebbers voor de titel Nederlander van het Jaar 2022

Caroline van der Plas

Rob Bauer

André Rieu

Max Verstappen

Johan Remkes

Voor het eerst publiceerde EW in de aanloop naar de bekend­making vijf kanshebbers voor de titel. Op de website publiceerde EW ook de levensschetsen van Nederlanders van het Jaar van tien, twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig en zeventig jaar geleden. Die komen uit het boek 75 x Nederlander van het Jaar (zie kader hierboven). Die van voor 2004 zijn pas achteraf door de redactie gekozen, maar er zitten bijzondere namen bij.

Wie wordt in 2022 de opvolger van schrijver Lale Gül, die vorig jaar Nederlander van het Jaar werd? In het volgende nummer wordt hij of zij bekendgemaakt.

EW’s Nederlander van het Jaar

Lale Gül was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

 

Eerdere Nederlanders van het Jaar die op de cover verschenen, zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019) en de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.