Zo bepaalt EW wie Nederlander van het Jaar wordt

29 november 2023Leestijd: 3 minuten

Donderdag 30 november maakt de EW-redactie bekend wie Nederlander van het Jaar wordt. Wat zijn de criteria en wie kreeg de gewilde titel eerder?

Uiteraard diende TIME, het Amerikaanse weekblad dat sinds maart 2020 slechts om de week verschijnt, als voorbeeld. De redactie van het iconische tijdschrift begon in 1927 met zijn traditie om aan het einde van het jaar een Man of the Year aan te wijzen, inmiddels Person of the Year geheten.

Lees verder onder het kader

De criteria

De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de ­redactie de keuze.

In 2004 nam Elsevier de traditie van TIME over

In 2004 nam Elsevier deze traditie over, maar anders dan TIME, een blad dat wereldwijd in de losse verkoop ligt en daarom soms ook niet-Amerikanen verkiest, houdt Elsevier, tegenwoordig EW, het bij Nederlanders. Vooral omdat anders een Nederlander het vrijwel altijd zou afleggen tegen een buitenlander, bijvoorbeeld Volodymyr Zelensky.

Maar je weet het nooit. De uitverkiezing is geen eerbetoon. Eerder waren Adolf Hitler en Jozef Stalin de uitverkorenen bij TIME. Dus Vladimir Poetin, aanstichter van alle ellende in Oekraïne, zou ook nog kunnen, al is dat niet heel waarschijnlijk.

Lees verder onder het kader

75x Nederlander van het Jaar

In deze bundel zijn de verhalen verzameld die EW publiceerde over alle 75 Nederlanders van het Jaar (1945-2019). Van Willem Drees tot Mies Bouwman en van Toon ­Hermans tot Ayaan Hirsi Ali – samen bieden ze een mooi tijdsbeeld. Het boek (344 pagina’s) kost € 14,99. Te bestellen via www.tijdschriftnu.nl/ew of bel 020-8947553 ­(tijdens kantooruren).

Het gaat niet om populariteit of huldeblijk

Ook bij de Nederlander van het Jaar van EW geldt dat het niet gaat om populariteit of een huldeblijk. De redactie maakt een keuze aan de hand van drie criteria. De man of vrouw moet zijn of haar stempel op het afgelopen jaar hebben gedrukt, in negatieve of positieve zin. Dan wel dat betreffende jaar een bijzondere prestatie hebben verricht (denk aan sport) of dat jaar symboliseren (bijvoorbeeld Zelen­sky als het ook een buitenlander had mogen zijn).

Elk jaar beredeneert de redactie uitvoerig hoe ze tot de keuze is gekomen. En altijd geldt dat het een momentopname betreft. Het gaat om levende personen die een jaar later of een decennium later misschien niet langer voor de hand liggen.

Voor het eerst vijf kanshebbers voor titel Nederlander van het Jaar

Wie wordt in 2023 de opvolger van het gastgezin dat Oekraïense vluchtelingen opving, de Nederlander van het Jaar van vorig jaar? Donderdag 30 november wordt hij of zij bekendgemaakt.

EW’s Nederlander van het Jaar

 Het gastgezin dat Oekraïense vluchtelingen opving was ­EW’s ­Nederlander van het Jaar 2021. De Nederlander van het Jaar is de persoon die als geen ander – in positieve of negatieve zin – een stempel op het jaar heeft gedrukt, dat jaar symboliseert of dat jaar een bijzondere prestatie heeft verricht. Bij de verkiezing bepaalt de redactie de keuze.

 

Eerdere Nederlanders van het Jaar die op de cover verschenen, zijn: Ayaan Hirsi Ali (2004), Rijkman ­Groenink (2005), de soldaat in Uruzgan (2006), Joop van den Ende (2007), Wouter Bos (2008), Linda de Mol (2009), de politicus (2010), Mark Rutte (2011), ­koningin Beatrix (2012), Wim Pijbes (2013), Ahmed Aboutaleb (2014), Dafne Schippers (2015), Marcel Levi (2016), Boyan Slat (2017), de burgemeester (2018), Derk Wiersum (2019), de IC-artsen en -verpleegkundigen (2020) en Lale Gül (2021).