Moeder vermoorde Tim (15) wil overplaatsing van 17-jarige dader

29 december 2022Leestijd: 2 minuten
Tientallen kwamen bijeen in de Middelburgse wijk Dauwendaele om een stille tocht te houden voor Tim. Foto: ANP PROVICOM

Eén van de twee minderjarige moordenaars van de 15-jarige Tim van der Steen uit Middelburg zit nota bene op 500 meter van de woning van diens moeder Ysanne Bennebroek, haar vrouw Joyce en haar dochter Esmee in de gevangenis. ‘Wij hebben daar last van,’ zegt Ysanne. Ze pleit voor overplaatsing.

Tot haar grote schrik zit de oudste van de twee Turkse broers die bijna een jaar geleden haar zoon Tim vermoordden, op een steenworp van haar woning vast in de Penitentiaire Inrichting Middelburg. Na een eis van 12 jaar en tbs is de 17-jarige Eren D. veroordeeld tot 2 jaar en tbs. Zowel de verdachte, die heeft bekend, als het Openbaar Ministerie is tegen het vonnis in beroep gegaan. Zijn broer Serkan kreeg 1 jaar en jeugd-tbs en zit in een jeugdinstelling elders.

Moeder Tim: ‘Voelt niet fijn na alle doodsbedreigingen’

‘Nederland telt zo veel gevangenissen! Waarom zit hij juist hier?’ zegt Ysanne Bennebroek (40). ‘Na alle doodsbedreigingen aan ons adres voelt dat niet fijn. Wij komen er dagelijks langs.’ De gevangenis zit vlakbij de plek waar de 15-jarige Tim werd neergestoken. Dat gebeurde dicht bij de flat waar de moeder van de twee daders woont. Die woont weer tegenover de stiefvader van Ysanne. Na het levensdelict hielp de moeder haar zonen onder te duiken en probeerde ze hun een alibi te verschaffen.

Ysanne heeft de directeur van de PI schriftelijk gevraagd om overplaatsing. In een reactie kreeg ze te horen dat de PI geen informatie verstrekt over gedetineerden. Minister Franc Weerwind (D66) voor Rechtsbescherming is verantwoordelijk voor het sanctiebeleid. Ysanne hoopt dat de bewindsman opdracht geeft tot de gevraagde overplaatsing.

Een woordvoerder van de minister laat weten dat het ministerie zich nooit uitlaat over individuele zaken.