Premium Lock ‘Ambu! Bel 112, ik ga dood’: de moord op de 15-jarige Tim

12 december 2022Leestijd: 9 minuten
Tim van der Steen was een stuiterbal. Hij was gek op hun hond Beer en was prettig aanwezig in huis. Altijd vrolijk en spontaan

Twee minderjarige broers lokken de 15-jarige Tim van der Steen op zondagochtend 9 januari 2022 in de val. Waarom moest hij dood?

De 15-jarige Tim van der Steen is een stuiterbal. Lief, spontaan, een allemansvriend. Zijn vrienden kent hij via voetbal, school of uit de stad: Syrische Mo, Kyrillos met Egyptische roots, Hollandse André, Marokkaanse Ayman en Eren met Turks bloed. Door zijn ADHD staat Tim altijd aan. Een naïeve puber met het hart op de goede plek.

Voor zijn vrienden deed Tim alles, zegt Kyrillos Hanin (16). ‘Je kon altijd op hem rekenen. Vanaf de F’jes voetbalden we jarenlang samen.’ In de hete zomer van 2021 hangen ze vrijwel elke avond met andere jongens bij de Tref, een winkelcentrum aan de rand van de binnenstad van Middelburg, de 50.000 inwoners tellende hoofdstad van Zeeland. Als de politie in juni weer eens op de overlast afkomt, blijft Tim als enige staan: hij is zich van geen kwaad bewust.

Lang en dun als hij is, noemen zijn ouders hem liefkozend ‘gespierde spijker’. Hun ‘grootbekkie’ vergeven ze doorgaans alles, tenzij hij het te bont heeft gemaakt. Tim is volop in ontwikkeling. Zijn Koekiemonster-jumpsuit verruilt hij steeds vaker voor een flitsend trainingspak van Nike Tech. Tot voor kort droeg hij een beugel. Tim is trots op zijn eerste snorhaartjes. Hij is dol op snoep en ijs, blikjes Red Bull en broodjes frikandel.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Tim verheugt zich erop dat hij op zijn verjaardag een scooter krijgt

Sinds twee jaar woont hij met zijn moeder Ysanne Bennebroek (40), haar vrouw Joyce (41) en zijn zus Esmee (19) in een fraai nieuwbouwhuis, vlak bij de golfbaan. Naast een eigen slaapkamer heeft hij een gamehoek. Hij is verslaafd aan het voetbalspel FIFA, fan van Feyenoord en speelt sinds kort bij Jong Ambon: de stiefvader van zijn moeder is Molukker. Hij is gek op Beer, de hond, en verheugt zich erop dat hij op zijn zestiende verjaardag een scooter krijgt.

Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij drie was.

Via Het Bolwerk, een vmbo-school, loopt Tim stage bij een tuincentrum. Later wil hij de zorg in, zoals zijn moeder en Joyce, die verpleegkundige zijn, of bij de politie. Door COVID waren er lang geen lessen. Maandag 10 januari 2022 zal hij eindelijk weer naar school kunnen. Op woensdag 12 januari zal hij beginnen als pizzabezorger. Een mooie aanvulling op zijn zakgeld van 7,50 euro per week.

Om haar ‘stuiterbal’ in de gaten te houden, wil Ysanne zijn vrienden zien voordat hij met ze afspreekt. Eén van hen is de anderhalf jaar oudere Eren, met wie hij bij de pupillen samenspeelde. Eren is op zijn zesde uit huis geplaatst en woont na een lange tocht langs pleeggezinnen en een gesloten jeugdinrichting in een gezinshuis in Rilland op Zuid-Beveland. In het weekeinde is hij meestal met zijn eveneens uit huis geplaatste broertje Serkan bij hun moeder in de Meanderflat in de Middelburgse wijk Dauwendaele. De twee jeugdvrienden hebben sinds kort weer contact. In september 2021 komt Eren met Tim langs bij Ysanne. Sindsdien gaat Tim in het weekeinde geregeld bij Eren gamen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw