Met 121 slachtoffers tot nu toe lijkt moordcijfer stabiel

27 december 2022Leestijd: 2 minuten
Agent houd de wacht bij afzetting. Foto: ANP

Het aantal moorden in 2022 tot nu toe ligt met 121 slachtoffers ongeveer op hetzelfde niveau als in 2021. Volgens het doorlopend moordonderzoek van EW waren het er toen uiteindelijk 122. Het moordcijfer schommelt al een paar jaar rond dat aantal. In de jaren negentig van de vorige eeuw waren het er nog ruim twee keer zo veel. Daarna daalde het cijfer gestaag tot het huidige niveau.

Amsterdam en Rotterdam voeren als altijd de lijst aan met respectievelijk elf en tien moorden. In Den Haag – derde stad van het land – zijn het er tot nu toe drie. Utrecht – vierde stad – staat nog op nul. In Almere – met ruim 218.000 inwoners de achtste stad – zijn drie moorden gepleegd.

Polen springen eruit: vaak was er drank of drugs in het spel

Opvallend is het aantal levensdelicten waarbij arbeidsmigranten betrokken zijn. Net als in voorgaande jaren springen de Polen eruit met tot nu toe zes slachtoffers. In veel van die zaken waren de verdachten onder invloed van drank of drugs. De moorden speelden zich veelal af in woningen met andere arbeidsmigranten.

Nog niet in alle zaken is de toedracht duidelijk. Partnerdoding is met tot nu zeker 26 slachtoffers nog steeds de grootste categorie. In zeker 13 moordzaken pleegde de dader na afloop zelfmoord.

Nu al tien minderjarigen onder de doden

Tim van der Steen

Lees meer over de moord op de 15-jarige Tim van der Steen: ‘Ambu! Bel 112, ik ga dood’

In Amsterdam werd op Eerste Kerstdag in Zuidoost een 17-jarige jongen doodgeschoten. Twee jongens van 16 en 15 jaar zijn aangehouden. Hoewel het onderzoek nog loopt, zou sprake zijn van een ruzie in het milieu van drillrappers. Het afgelopen jaar waren in totaal 10 minderjarigen het slachtoffer van een levensdelict. Bijna een jaar geleden werd in Middelburg de 15-jarige Tim van der Steen doodgestoken door twee Turkse broers van destijds 15 en 16 jaar.

Begin 2023 publiceert EW de volledige moordlijst