Denktank VNG Premium Corner

Gemeenten plegen coup: middelvinger naar kabinet

02 december 2022Leestijd: 4 minuten

Lokale bestuurders wachten niet langer op toekomstperspectieven van het kabinet en installeren eigen denktank die zich buigt over Nederland in 2040.

Het is een bont gezelschap van oud-politici als Wouter Koolmees (D66), Mariëtte Hamer (PvdA) en Aart Jan de Geus (CDA) en topambtenaren, maar ook van Haagse buitenstaanders als dj Isis van der Wel en deskundigen als Rob de Wijk en Barbara Baarsma.

Samen vormen ze de 29-koppige denktank die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in het leven heeft geroepen. Doel is een toekomst­visie te ontwikkelen voor Nederland in 2040. VNG-directeur Leonard Geluk en voorzitter van de VNG Jan van Zanen zitten zelf ook in de denktank.

‘Veel mensen vragen zich af of er nog een dragend verhaal is, nog perspectief. Is er nog verbeelding richting toekomst,’ zegt Jan van Zanen (61), zelf burgemeester van Den Haag, op de VNG-website. En hij vervolgt: ‘Dat verhaal komt maar niet. Hoe dat komt, dat weet ik niet, maar toen dachten wij als VNG of het niet verstandig is aan een paar mannen en vrouwen te vragen om met ons mee te denken. Om te zien of we dat verhaal vanuit de gemeenten kunnen bieden. En als je het hebt over gemeenten, heb je het ook over inwoners. En die inwoners zou ik in plaats van zorgen en onzekerheid, een beetje zekerheid en optimisme gunnen.’

Tekst gaat verder onder filmpje

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

VNG wil in 2023 ‘een inspirerende lange termijnvisie’

Als het aan directeur Leonard Geluk (52) ligt, levert de onafhankelijke denktank in juni 2023 ‘een inspirerende lange termijnvisie’ af bestemd voor zo ongeveer de hele samenleving, want ook politieke partijen, ministeries en uiteraard de gemeenten zullen die visie – Atlas Nederland 2040 – ontvangen.

‘We gaan niet voorschrijven hoe het zou moeten. We leveren een conceptplan af en gaan dan over dat plan nadenken met de rest van Nederland. Dan vragen we gemeenten, verenigingen en brancheorganisaties met ons mee te denken,’ zegt Kees Kraaijeveld (51), mede-oprichter van de bij de denktank betrokken Argumentenfabriek in een filmpje. De bedoeling is dat het denkwerk juni 2024 uitmondt in concreet beleid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.