onvrede

Nieuwe denktank ten bate van ondervoed debat

17 juni 2022Leestijd: 2 minuten

De Nieuwe Denktank (DND) die maandag 27 juni wordt gelanceerd moet zuurstof bieden aan het ‘ondervoed’ debat in Nederland. Deze week in EW het nieuws over DND. Redacteur Carla Joosten sprak met de oprichters en curatoren.

Verontrusting over de staat van het land met problemen en crises die zich opstapelen en een regering die met geld en regels alles te kunnen oplossen. En dat alles zonder debat. Zie hier de motivatie van bezorgde Nederlanders om zelf in actie te komen en een denktank die zich richt op alle politieke partijen.

Er wordt, vinden ze, niet genoeg nagedacht en er is te weinig debat in Nederland. Als het zo doorgaat vrezen ze dat burgers niet alleen hun vertrouwen verliezen in de politiek maar ook in de democratische rechtsstaat, zoals interim-directeur  Bart-Jan Hein schrijft in het visiedocument dat DND binnenkort publiceert.

Vooral zorgen om het politieke midden en de burgerij die afhaakt

De initiatiefnemers, die zich vooral zorgen maken om het politieke midden en de burgerij die afhaakt, willen het ‘ondervoed’ debat voeden door met antwoorden te komen op basis van scherpe vragen en politieke en morele keuzes. Zo moet het gat worden gevuld dat politici volgens hen laten liggen.

Lees hier het volledige interview: Leden van De Nieuwe Denktank willen beter debat

De denktank komt voort uit de Stichting Sociale Christendemocratie die najaar 2020 werd opgericht met een inleiding door – toen nog – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ook toen ging het al om bezorgdheid over de ‘desintegrerende’ samenleving, de kloof tussen hoog- en laagopgeleid, tussen Randstad en regio, en over een politiek die problemen benoemt en soundbites produceert, maar geen oplossingen biedt. Zorgen die niet alleen leven bij christen-democraten, maar ook bij sociaal-democraten en liberalen.

Sommigen waren of zijn nog CDA-lid. Diederik Boomsma (43) is fractievoorzitter in Amsterdam, maar wetenschapper René Cuperus (62) is PvdA-lid. Twee partijen uit het brede midden die er steeds minder toe lijken te doen.

Partijen dreven weg van het midden en komen op voor wie het goed gaat

Niet alleen CDA en PvdA, ook VVD en D66 zijn weggedreven van het midden. ‘Ze noemen zich nog steeds het midden, maar sociologisch zijn ze dat niet meer. Zij dreven af van het midden en komen op voor hen met wie het goed gaat en die het beter weten voor de rest van de samenleving,’ zegt DND-voorzitter Marinus den Hartogh (37).

Traditionele politieke midden benadert problemen louter nog technocratisch, vindt DND. ‘Politiek wordt gevoerd alsof de samenleving een optelsom van individuen is, in plaats van een gemeenschap als een maatschappelijk thuis,’ zegt Diederik Boomsma. En dat laatste zou het ideaal moeten zijn. Een samenleving van burgers die zich inzetten voor de gemeenschap.

Deze week in EW het complete interview met de bestuurders en curatoren van DND. Klik hier om te lezen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.