In Amsterdam Premium Corner

In nieuwe Verzetsmuseum is uitzichtloosheid voelbaar

29 november 2022Leestijd: 3 minuten

In vernieuwd Verzetsmuseum veel verhalen over heldenmoed. Maar tweeslachtigheid bij de ondergrondse was er ook.

Vanaf de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog Nederlandse Joden werden gedeporteerd, sla je één hoek om en je staat voor het Verzetsmuseum. Het is de grimmige ironie van de geschiedenis.

voedsel

Lees ook deze column van Roelof Bouwman terug: Fabels over de Duitse bezetting zijn nog altijd springlevend

Zoals de bezettingstijd voor velen hier in de toenmalige Amsterdamse Jodenbuurt beklemmend moet hebben gevoeld, uitzichtloos en donker, zo trekt ook door de bezoeker die ronddwaalt in het vernieuwde Verzetsmuseum af en toe een benauwende sensatie. Een verweesdheid, zonder zicht op hoe dit zal eindigen. Wat ligt er aan het eind van de gang: een heldenverhaal of een tragedie?

In die zin slaagt het museum knap in zijn opzet. Een deel van de mooi ontworpen nieuwe opstelling is onheilspellend uitgelicht, en de manier waarop de ruimtes zijn verbonden, heeft iets van de richtingloosheid die een oorlog kenmerkt wanneer je er middenin zit.

Niets doen is geen optie

Rode draad, zegt conservator Karlien Metz (38) die bezig is de laatste tekstbordjes op te hangen, is net als voorheen de ontwikkeling van het verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt aan de hand van persoonlijke verhalen – zoiets werkt beter dan een uitputtend overzicht. ‘We willen vooral ook laten zien hoe ingewikkeld de keuze voor het verzet vaak was.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.