Premium Lock Nederlandse groeicurve nog steiler dan die van wereldbevolking

10 november 2022Leestijd: 4 minuten
Afgeladen bus met mensen op het dak in Bangladesh. Foto: Christopher Pillitz/Getty Images

Nederlandse groeicurve is nog weer wat steiler dan die van de wereldbevolking.

De wereldbevolking ging in ruim twee eeuwen van 1 miljard naar 8 miljard bewoners. Dat is een indrukwekkende groeicurve, zoals op deze pagina’s goed te zien is. Maar er is een nóg steilere: die van Nederland. Dat zal in ruim twee eeuwen van 2 miljoen naar 18 miljoen inwoners gaan, en naar 20 miljoen in naar verwachting tweeënhalve eeuw. Het lege land noemde historicus Auke van der Woud zijn klassieke werk over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland in de eerste helft van de negentiende eeuw. En dat was Nederland toen ook nog: leeg. Nu zou je het vol noemen – of druk, in politiek correcte taal.

En inderdaad is ‘vol’ inderdaad misschien niet helemaal het feitelijk juiste woord. Want wat is vol? Vol is een gevoel. Elk jaar weer blijkt Nederland – bijna het dichtstbevolkte land van Europa – er honderdduizenden mensen bij te kunnen hebben. Door emigratie vertrekken er ook weer velen. Maar per saldo groeit Nederland elk jaar met honderdduizend mensen, en dit jaar naar verwachting zelfs met het dubbele aantal.

Het wordt steeds gezelliger aan de Noordzee

‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd,’ wil het Nederlandse adagium. Zo bekeken wordt het steeds gezelliger aan de Noordzee. Voornoemde Auke van der Woud heeft in dit weekblad weleens gezegd dat deze gezelligheidsmentaliteit misschien wel de reden is dat het gevoel van nationale urgentie over de bevolkingsgroei maar niet echt op gang komt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw