Politiek weekboek: hondenfluitjes in de klusfabriek

02 november 2022Leestijd: 2 minuten

Geen afscheid Arib

Als Kamervoorzitter maakte Khadija Arib (PvdA) altijd een groot nummer van de uitzwaaiceremonie van vertrekkende leden. Nu ze zelf haar zetel opgeeft, verdwijnt ze als een dief in de nacht. Dinsdag vertrok ze na 24 jaar zonder afscheid uit de Kamer. Verwijten over ‘grensoverschrijdend gedrag’ tegenover personeel en een vermeende ‘dolkstoot’ door opvolger Vera Bergkamp (D66) nekten Aribs loopbaan.

Lees deze column van Geerten Waling: De vervagende grenzen van grensoverschrijdend gedrag

Gijs van Dijk

PvdA’er Gijs van Dijk kon de zetel van Arib overnemen, maar ziet ervan af. In februari vond het PvdA-bestuur ook hem ‘grensoverschrijdend’. Een partijcommissie maakte gehakt van die conclusie. Het PvdA-bestuur en vooral partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent liggen ­inmiddels onder vuur.

Memoires ‘Ed Raket’

Nooit wachten op later heet het boek waarin voormalig VVD-leider Ed Nijpels terugblikt op een halve eeuw in politiek en bestuur. Als jonge VVD-fractieleider was hij ‘Ed Raket’. Inmiddels geldt hij als ‘klimaatpaus’. Bij het verschijnen van zijn memoires laat hij zich her en der interviewen. Daarbij uit hij kritiek op premier Mark Rutte (VVD), die volgens Nijpels optreedt als baas van ‘een klusjesfabriek’.

HJ Schoo-lezing YesilgözLees meer over de HJ Schoo-lezing van de minister: Yeşilgöz haalt uit naar Baudet, woke en verspreiders complottheorieën

Yeşilgöz waarschuwt

Minister Dilan Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid pleitte in de Naftaniël-lezing van het Joods Humanitair Fonds voor een krachtiger ­bestrijding van het antisemitisme, dat veel te gewoon lijkt te worden. Doelend op Jodenhaat onder FVD-Kamerleden zei ze dat ‘parlementariërs hun hondenfluitje inruilen voor een heus blaasorkest’. In september waarschuwde Yesilgöz in de HJ Schoo-lezing al voor ondermijning van de democratische rechtsstaat.

Adema worstelt

De nieuwe landbouwminister Piet Adema (CU) heeft de ­vogelgriep nog lang niet onder controle. Honderdduizenden besmette kippen en kalkoenen zijn al geruimd. In gebieden met veel pluimvee moeten zelfs dieren worden afgemaakt waarvan besmetting niet vaststaat. Adema schrijft de Kamer dat hij hiermee wil stoppen zodra vaccinatie mogelijk is.