Premium Lock Dit is emir Tamim van Qatar, gastheer van het WK voetbal

16 november 2022Leestijd: 4 minuten
Onder emir Tamim profileert Qatar zich als bemiddelaar in de regio. Foto: AFP/ANP

Gastheer van omstreden WK in Qatar, sjeik Tamim (42), is discreet en voorzichtig – heel anders dan zijn ouders.

Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar, wordt zelden boos. Maar onlangs was het zo ver. ‘Sinds we de eer kregen om het WK voetbal te organiseren, is Qatar doelwit van een campagne die zijn weerga niet kent,’ zei hij met nauwelijks verholen woede tegen de Qatarese adviesraad. De leden knikten ernstig. ‘Eerst gingen we nog in goed vertrouwen met de kritiek om,’ vervolgde Tamim. ‘We beschouwden die als positief en bruikbaar. Maar al snel werd duidelijk dat er dingen werden verzonnen en dubbele standaarden gehanteerd. Velen vroegen zich af: wat zijn de werkelijke motieven achter deze campagne?’

Tamim staat bekend als een ingetogen man

Tamim, die zijn vader in 2013 opvolgde als de emir van Qatar, staat bekend als een ingetogen man. Geboren in 1980 in Doha en opgeleid aan de Britse militaire academie Sandhurst, wordt zijn regeerstijl gekenmerkt door voorzichtigheid en discretie. Heel anders dan die van zijn vader Hamad bin Khalifa Al Thani, de ‘vader-emir’ zoals hij in Qatar wordt genoemd. Hij was de architect van Qatars grillige beleid waarmee hij menig land – zowel Arabisch als westers – tegen zich in het harnas joeg: dubieuze contacten met Al-Qa’ida, financiering van extremistische moskeeën, omkooppraktijken.

Tamim niet, die probeert de ontstane plooien stilletjes glad te strijken en Qatar in rustiger vaarwater te brengen. En toch, zonder de oude Hamad (70) had Qatar nooit het WK binnengehaald. Hamad was het die in 1995 zijn eigen vader, ­terwijl die aan het kuren was in Zwitserland, via een staatsgreep aan de kant schoof. Zijn doel: Qatar op de landkaart zetten. Niet veel mensen kenden het weinig inspirerende dwergstaatje met zijn 300.000 inwoners dat als een wormvormig aanhangsel in de Golf dobberde. Tot dan had Qatar zich gedragen als een dependance van het machtige buurland Saudi-Arabië, en Hamad haatte dat.

Vader Hamad haalde het WK voetbal naar Qatar. Foto: AFP/ANP
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw