Premium Lock Arib verdwijnt als dief in de nacht uit de Kamer

01 november 2022Leestijd: 4 minuten
Khadija Arib in de lift in het gebouw van de Tweede Kamer. Foto: ANP BART MAAT

Verbitterd vertrekt Khadija Arib (PvdA) uit de Tweede Kamer. Toen ze Kamervoorzitter was, maakte ze altijd een hele ceremonie van het uitzwaaien van volksvertegenwoordigers. Nu verdwijnt ze als een dief in de nacht, constateert politiek redacteur Eric Vrijsen.

‘Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn. Maar het is ook de geboorte van een herinnering,’ zegt Khadija Arib (PvdA) op 30 maart 2021. Het is vlak na de verkiezingen en 69 niet-herkozen Kamerleden nemen afscheid van het parlement. Voorzitter Arib heeft voor ieder van hen een persoonlijk woord.

Affaire-Arib is brevet van onvermogen voor hele Tweede Kamer, schreef Carla Joosten begin deze maand

‘Geachte leden, lieve collega’s, gasten op de publieke tribune en natuurlijk iedereen die via onze livestream meekijkt naar dit afscheid,’ begint zij. Iedereen gaat er eens goed voor zitten, want Arib weet hoe ze Kamerleden moet uitzwaaien. Altijd met een persoonlijk woordje, een rake typering, een vrolijke terugblik op de stokpaardjes van het desbetreffende Kamerlid.

Parlementaire jasje zit niet lekker

Deze middag zegt ze bijvoorbeeld over de SP’er Cem Laçin: ‘In de tijd dat u Kamerlid was, heeft u het vaak, heel vaak, gehad over chemische stoffen: glyfosaat, pfas, pfoa en Gen-X. En ik moest al die moties uitspreken en al die afkortingen voorlezen.’ Gelach in de zaal, want iedereen weet dat het parlement niet overloopt van bèta-deskundigheid.

Meteen schakelt Arib over naar het persoonlijke. ‘Het parlementaire jasje zat u niet altijd lekker. Nu trekt u dat jasje uit, maar ik ben er zeker van dat er nog veel moois op uw pad komt in uw werkzame leven, maar ook samen met uw zoontje Cayan in het stadion van Sparta.’

Arib

Lees ook deze column van Geerten Waling terug: Arib vertrekt met PvdA-mes in haar rug

En met een knipoog zegt ze dat ze Laçins ‘Bambi-ogen’ zal missen als hij telkens toch nog één keertje naar de interruptiemicrofoon sloop om zijn spreektijd uit te breiden met één extra vraagje aan het kabinet.

Geestig! Geroffel op de bankjes. Zo liet ze al die 69 vertrekkende Kamerleden de revue passeren. Het werd een sessie van 3,5 uur. Hilarisch, weemoedig en een mooie samenvatting van de recente politieke historie. Routinier Arib had het weer eens mooi gezegd en het leek of ze eeuwig Kamervoorzitter zou blijven.

Arib niet langer ‘moeder van de democratie’

Maar achter de schermen regelden D66 en VVD haar opvolging. Een paar dagen later werd Vera Bergkamp (D66) gekozen tot parlementsvoorzitter en moest Arib genoegen nemen met een gewone Kamerzetel. Ze was niet langer de ‘moeder van de democratie’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw