Premium Lock Affaire-Arib is brevet van onvermogen voor hele Tweede Kamer

02 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Arib reageert op uitlekken onderzoek naar haar. Foto: Bart Maat/ANP

De bom is ontploft. Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib verlaat de Tweede Kamer. De kwestie roept de vraag op of de organisatie van de Tweede Kamer wel op orde is. Een Kamervoorzitter zou zich niet moeten hoeven bemoeien met de ambtelijke organisatie, schrijft Carla Joosten.

Boven de partijen

Over de functie van voorzitter van de Tweede Kamer is opmerkelijk weinig geschreven. Gerry van der List probeert met Boven de partijen in die lacune te voorzien. Het boek biedt, naast een historisch overzicht van de ontwikkeling van het voorzitterschap van de Kamer, portretten van de voorzitters na de oorlog.

Boven de partijen kost €19,95 is te bestellen via tijdschriftnu.nl.

Hoe zal Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) haar voorganger Khadija Arib (PvdA) uitluiden als die op dinsdag 4 oktober afscheid neemt als Kamerlid? Na de knallende ruzie tussen de twee is het bijna onvoorstelbaar dat Bergkamp een toespraak houdt met de gebruikelijke aardige toonzetting. Het is beter dat een van de ondervoorzitters Arib met haar 24-jarige staat van dienst uitluidt.

Maar dit is een formaliteit. De echte vraag die op tafel ligt, is de rol van de Kamervoorzitter. De buitenwereld ziet de voorzitter van de Tweede Kamer als iemand die de vergadering leidt en zorgt dat de agenda van de Kamer ordentelijk tot stand komt. De voorzitter waakt voor een goed verloop van het werk. In werkelijkheid is de taak van de voorzitter veelomvattender.

De voorzitter is ook belast met het leiden van de vergaderingen van het Presidium – het dagelijks bestuur waarin ook acht ‘gewone’ Kamerleden zitten -, met het doen naleven van het Reglement van Orde, met het uitvoeren van door de Kamer genomen besluiten, het vertegenwoordigen van de Kamer, het namens de Kamer beslissen over bezwaren over kwesties rond openbaarheid (Wet Open Overheid) en alle andere overige taken die ‘op grond van het Reglement van Orde of de wet aan de voorzitter zijn toebedeeld’.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Ernstige kwestie voor oud-Kamervoorzitter

Dat laatste duidt er al op dat de Kamervoorzitter met van alles en nog wat te maken heeft. En dus echt niet alleen verantwoordelijk is voor het orde houden in de vaak rumoerige plenaire vergaderzaal.

Khadija Arib kreeg bij haar aantreden in 2016 van de Kamer de opdracht om ‘orde op zaken te stellen’ in de ambtelijke organisatie van de Tweede Kamer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw