Premium Lock Drukker en nog drukker: andere smaken zijn er niet voor de bevolkingsgroei

30 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Drukke koopzondag in Den Bosch. Foto: ANP

Dat de Nederlandse bevolking in hoog tempo groeit, is geen nieuws meer. De vraag is: blijft dat zo? Wel zolang politiek Den Haag het onderwerp uit de weg blijft gaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hield afgelopen week nog een slag om de arm. Blijft de Nederlandse bevolking in dit hoge tempo groeien of is dat tijdelijk? In zekere zin is dat inderdaad de belangrijkste vraag die de jongste statistieken over de bevolkingsgroei opwerpen.

Dát Nederland nu 17,8 miljoen inwoners telt en veel sneller de 18 miljoen inwoners zal bereiken dan geraamd, is eigenlijk geen nieuws. Dat was op basis van de maandelijkse groeicijfers al duidelijk. De interessante vraag is vooral: houdt dit groeitempo aan?

Zonder instroom van Oekraïners zou Nederland ook groeien als kool

Het CBS is op dat punt terughoudend. Het wijst onder meer op het feit dat van de bijna 318.000 immigranten die tot en met september naar Nederland kwamen, eenderde uit Oekraïne komt. Die stroom van ontheemden zal – inderdaad – ooit eens ophouden. Maar zonder ‘Oekraïne’ groeit Nederland ook als kool. Juist de lage(re) groei van de COVID-jaren 2020 en in mindere mate 2021 is de uitzondering.

Tel je de Oekraïners niet mee, dan is de Nederlandse bevolking tot en met september per saldo – als je ook de emigratie meerekent – nog steeds gegroeid met ruim 100.000 inwoners. Daarmee zit de bevolkingsgroei weer gewoon op het hoge tempo van vóór COVID. Een miljoen inwoners per decennium erbij, in wat nu al zowat het dichtstbevolkte land is van de EU: vijf keer zoveel inwoners per vierkante kilometer als het gemiddelde.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw