17,8 miljoen Premium Corner

Drukker en nog drukker: andere smaken zijn er niet voor de bevolkingsgroei

30 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Dat de Nederlandse bevolking in hoog tempo groeit, is geen nieuws meer. De vraag is: blijft dat zo? Wel zolang politiek Den Haag het onderwerp uit de weg blijft gaan.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hield afgelopen week nog een slag om de arm. Blijft de Nederlandse bevolking in dit hoge tempo groeien of is dat tijdelijk? In zekere zin is dat inderdaad de belangrijkste vraag die de jongste statistieken over de bevolkingsgroei opwerpen.

Dát Nederland nu 17,8 miljoen inwoners telt en veel sneller de 18 miljoen inwoners zal bereiken dan geraamd, is eigenlijk geen nieuws. Dat was op basis van de maandelijkse groeicijfers al duidelijk. De interessante vraag is vooral: houdt dit groeitempo aan?

Zonder instroom van Oekraïners zou Nederland ook groeien als kool

Het CBS is op dat punt terughoudend. Het wijst onder meer op het feit dat van de bijna 318.000 immigranten die tot en met september naar Nederland kwamen, eenderde uit Oekraïne komt. Die stroom van ontheemden zal – inderdaad – ooit eens ophouden. Maar zonder ‘Oekraïne’ groeit Nederland ook als kool. Juist de lage(re) groei van de COVID-jaren 2020 en in mindere mate 2021 is de uitzondering.

Tel je de Oekraïners niet mee, dan is de Nederlandse bevolking tot en met september per saldo – als je ook de emigratie meerekent – nog steeds gegroeid met ruim 100.000 inwoners. Daarmee zit de bevolkingsgroei weer gewoon op het hoge tempo van vóór COVID. Een miljoen inwoners per decennium erbij, in wat nu al zowat het dichtstbevolkte land is van de EU: vijf keer zoveel inwoners per vierkante kilometer als het gemiddelde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.