In Budel zien velen het azc het liefst zo snel mogelijk verdwijnen

24 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
Het COA huurt sinds 2014 de Budelse Nassau-Dietz kazerne, waar 1.450 asielzoekers verblijven. Foto: Rob Engelaar/ANP

In het Noord-Brabantse dorp Budel, vlak bij de Belgische grens, ligt het op één na grootste asielzoekerscentrum van Nederland. De voormalige legerbasis, de Nassau-Dietzkazerne, wordt sinds 2014 gehuurd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op het terrein van 23 hectare verblijven momenteel 1.450 mensen, met 58 verschillende natio­naliteiten.

Lees ook de column van Gerry van der List: Het lamlendige asielbeleid stemt moedeloos

De inwoners van de aangrenzende dorpen Budel en Maarheeze ervaren al jaren veel overlast van het azc. De afgelopen maanden waren er diverse incidenten, zoals steekpartijen, aanrandingen en diefstallen. Voor de gemeente Cranendonck, waar Budel en Maarheeze onder vallen, is de maat vol. Door de overlast van een kleine groep asielzoekers is het laatste beetje draagvlak zo goed als weg. Velen zien het azc het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

Staatssecretaris Van den Burg wil het azc langer openhouden

Voor raadslid Geert Rijkers van ELAN, een lokale rechtse partij, is het hoog tijd dat de zorgen van inwoners serieus worden genomen. ‘Er moet weer worden geluisterd naar de burgers in de gemeente Cranendonck.’ Op 8 maart diende ELAN een initiatiefvoorstel in om het azc definitief te sluiten. De gemeenteraad stem- de unaniem in met het voorstel. Op 1 juli 2024 eindigt de ontheffing van het bestemmingsplan, en moet het azc op deze plek zijn opgeheven.

De links-progressieve partij Pro6 is – hoewel ze instemde met het initiatiefvoorstel – nog steeds voorstander van een azc in Budel. ‘Wij zien het nog altijd als onze humanitaire plicht om mensen in nood op te vangen, maar hebben ook begrip voor de toenemende zorgen van inwoners,’ aldus Bart Kraaijvanger (Pro6). Kraaijvanger hoopt in de toekomst nog steeds te kunnen klaarstaan voor mensen in nood. ‘Hopelijk in een vorm die beter past bij de grootte van onze gemeente.’

Cranendonck staat 202ste in EW’s Beste gemeenten

Om de relatie tussen het azc en de gemeente Cranendonck te verbeteren, heeft het COA omgevingsmanager Bert Scholtes aangesteld. ‘Ik begrijp de zorgen van inwoners heel goed,’ zegt Scholtes tijdens een rondleiding over het terrein. ‘Tegelijkertijd hebben deze mensen onze hulp hard nodig. Zoals zo vaak lijden de goeden onder de kwaden.’

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van den Burg (VVD) bezocht Budel recent, ook met als doel het azc langer open te houden. Gevreesd wordt dat Van den Burg de lokale democratie buitenspel zal zetten, zoals vorige week gebeurde in Albergen, en Cranendonck zal dwingen het azc open te houden.