Gerry van der List Premium Corner

Het lamlendige asielbeleid stemt moedeloos

23 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Voorstellen om de stroom gelukszoekers in te perken, worden haast altijd als ‘inhumaan’ afgeserveerd. De VVD handelt bovendien praktisch nooit in overeenstemming met haar stoere taal. Zo wordt het asielprobleem alleen maar groter, schrijft Gerry van der List.

Dat Mark Rutte steeds meer losgezongen raakt van de VVD, bleek weer eens op de laatste ledenvergadering. Bijna schouderophalend ging de premier voorbij aan de forse kritiek van veel partijgenoten op het stikstofbeleid van het kabinet en laconiek wees hij andersdenkenden op de mogelijkheid het lidmaatschap op te zeggen. Zo’n houding van de leider maakt het begrijpelijk dat de grootste partij in de Tweede Kamer op het ranglijstje van ledenaantallen slechts op de achtste plaats staat.

Centralisatie

Jelte Wiersma schreef onlangs over de asielproblematiek: Over Albergens onmacht en ‘take back control’: hoe centralisatie maar doorgaat

De afgelopen week tekenden opnieuw leden en zelfs hele lokale afdelingen van de doorgaans volgzame VVD protest aan tegen maatregelen van Rutte IV. Deze keer met het asielbeleid als aanleiding, in het bijzonder de harde ingreep van Eric van der Burg. De – in theorie liberale – staatssecretaris dwong het Twentse dorp Albergen honderden asielzoekers op te vangen en liet weten van plan te zijn zulke verplichtingen een wettelijke basis te geven. Andere gemeenten vernamen tot hun schrik dat plaatselijke hotels al stiekem door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waren ingeschakeld om vreemdelingen te huisvesten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.