Nu al achttien moorden meer dan in dezelfde periode vorig jaar

24 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Man van dichtbij doodgeschoten op straat in Rotterdam, 23 mei 2022. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

In de eerste vijf maanden van 2022 zijn tot nu toe al 56 moorden gepleegd. Dat zijn er achttien meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het doorlopend onderzoek van EW, constateert Gerlof Leistra. Als de trend doorzet, eindigt het moordcijfer veel hoger dan in 2021. Toen vielen er in totaal 122 slachtoffers.

Minderjarigen en jonge twintigers zijn net als in 2021 fors vertegenwoordigd. Dit jaar vielen tot nu toe al zes minderjarige slachtoffers. In 2021 waren dat over het hele jaar negen.

Vijftienjarige jongen doodgestoken in Middelburg

Opvallend is het gemak waarmee tieners naar wapens grijpen. Op 9 januari bijvoorbeeld staken in Middelburg twee broers van vijftien en zestien jaar de vijftienjarige Tim van der Steen neer. Die overleed drie dagen later in het ziekenhuis. De twee verdachten worden vervolgd wegens moord.

Een andere opzienbarende zaak speelde op 19 maart in Rosmalen. Op een terras werd de 22-jarige Jordy Gruijters doodgestoken met een bestekmes. De politie arresteerde twee meisjes van 16 en 17 jaar. Alleen de laatste had gestoken, maar vermoedelijk was er sprake van noodweer.

Jonge twintigers komen nog vaker voor op de moordlijst. In de leeftijdsgroep 19 tot en met 23 jaar vielen tot nu toe negen slachtoffers. In 2021 waren dat over het hele jaar dertien.

Stijging aantal moorden staat haaks op gestaag dalende trend

De stijging van het moordcijfer staat haaks op de gestaag dalende trend van de afgelopen jaren. In 2018 was met 109 slachtoffers sprake van het laagste cijfer sinds EW in 1992 begon het aantal moorden te registreren.

In de jaren negentig was het gemiddelde met 250 slachtoffers per jaar veel hoger. Tussen 2002 en 2010 waren het er gemiddeld 185. Daarna zette de daling door naar gemiddeld 125 per jaar. Opmerkelijk, omdat het aantal Nederlanders is toegenomen van 15,1 miljoen in 1992 tot 17,5 miljoen in 2021.