Premium Lock Kritiek van binnen en buiten op de Nederlandse corona-aanpak

17 mei 2022Leestijd: 5 minuten
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor corona-aanpak. Foto: ANP BART MAAT

Tal van deskundigen op het gebied van corona kregen maandag 16 mei het woord in de Tweede Kamer. Zowel direct betrokkenen als buitenstaanders deelden hun inzichten en soms felle kritiek op de Nederlandse corona-aanpak.

Het bestrijden van infectieziekten is bij uitstek een taak voor de overheid, omdat een grote uitbraak al snel grote delen van de samenleving raakt. Toch legt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van het coronavirus nadrukkelijk bij burgers en bedrijven.

Kritiek: Kuipers’ langtermijnstrategie corona bevat weinig concreets

Pandemische paraatheid

Lees ook dit stuk van Bram Hahn terug: Pandemische paraatheid wordt nu al uitgehold

Hij deed dat in reactie op de aanhoudende kritiek dat zijn langetermijnstrategie weinig concreets bevat en dat er in de praktijk geen vorderingen worden gemaakt met de pandemische paraatheid.

Afgelopen maandag werd dat beeld bevestigd tijdens vele gespreksrondes die Tweede Kamerleden voerden met tal van hoofd- en bijrolspelers uit de coronacrisis, van het RIVM zelf tot aan zelfverklaard ventilatiedeskundige Maurice de Hond en alles wat daartussen zit.

Scenario’s voor de toekomst

Gezondheidseconoom aan de VU Amsterdam Xander Koolman: ‘De overheid lijkt weer aan te sturen op handelen pas als er weer paniek is.

 

Prof.dr.ir. Tanja van der Lippe, medeauteur van WRR/KNAW-rapport ‘Navigeren en anticiperen in onzekere tijden’: ‘Het is zaak om een Maatschappelijk Impact Team naast of bij het OMT te hebben. Of zoals in Ierland: een aantal subteams met een daarboven een kapitein.

 

Prof.dr. André Knottnerus, medeauteur van hetzelfde rapport: ‘Je kunt als land niet alleen een pandemie bestrijden, zelfs de pandemie in je eigen land niet.’

 

De Kamer kreeg bijvoorbeeld te horen, van onder anderen de Belgische viroloog Marc van Ranst en De Hond, dat Nederland krampachtig en afwachtend omgaat met maatregelen om ventilatie beter te regelen. Niemand was het ermee oneens, en toch is er nauwelijks regie op dit vlak.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw