Premium Lock Pandemische paraatheid wordt nu al uitgehold

12 april 2022Leestijd: 4 minuten
GGD-medewerker voert coronatest uit (foto ANP)

Het kabinet nam zich voor om beter voorbereid te zijn op een opleving van het virus. Maar op een paar belangrijke punten wordt die pandemische paraatheid nu al aangetast, schrijft Bram Hahn.

Je bent al gauw een beetje een zeurpiet als je op dit moment nog zorgen uit om het coronavirus. De piek is voorbij, de prikken zitten erin en die hele omikron-variant stelt toch niet zo veel voor.

Gelukkig is dat voor een groot deel inderdaad het geval, maar virologen in de hele wereld hebben van meet af aan gezegd dat deze pandemie wel eens vijf jaar kan aanhouden, waarbij het virus zich in varianten en vlagen aandient. Tot nu toe hebben ze daarin gelijk gekregen.

Het kabinet heeft zich dan ook voorgenomen om ervoor te zorgen dat Nederland op de (middel)lange termijn beter voorbereid is op een felle opleving van het virus of een nieuwe pandemie van een geheel ander virus. ‘Pandemische paraatheid’ heet dat heel ferm.

OMT-adviezen worden weer terzijde geschoven

In de laatste adviezen van het Outbreak Management Team staan enkele dringende aanbevelingen die daaraan moeten bijdragen. Zo was het OMT van mening dat positieve zelftests niet meer hoeven te worden gevolgd door een PCR-test bij de GGD. Maar het zei daar wel bij dat het dan verstandig zou zijn om een meldpunt in te stellen voor die positieve tests. En dat zo’n meldpunt er zou moeten komen vóór je de bevestigingstest bij de GGD afschaft.

Dagblad Trouw meldde maandag 11 april dat het kabinet zo’n online meldpunt niet nodig vindt, omdat er andere manieren zijn om het virus in de gaten te houden. Dat zijn onder meer rioolwatermetingen en steekproeven bij huisartsenpraktijken.

Meldpunt voor positieve zelftest komt er niet

Maar volgens twee deskundigen die in Trouw aan het woord komen (één wel en één niet lid van het OMT) valt daar wel wat op af te dingen. De rioolwatermetingen registreren niet wie besmet zijn en bieden dus geen informatie over welke leeftijdscategorie besmet raakt. Dat is belangrijk om te weten als je oude en kwetsbare mensen wilt beschermen. Als je zou vaststellen dat er een opleving van het virus is onder jongeren, dan is het een kwestie van tijd voor het doorsijpelt naar ouderen en kun je eerder maatregelen nemen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw