Premium Lock Is het geheugen van de premier echt slecht of liegt hij geregeld?

31 mei 2022Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte laveert behendig om conflicten te voorkomen. Foto: Sem van der Wal/ANP

Vergeetachtigheid werd een vast onderdeel van de gereedschapskist van de premier. Is zijn geheugen echt slecht of liegt hij geregeld?

Het geheugen van premier Mark Rutte (VVD) is uitgegroeid tot terugkerend thema van debat in de ­Kamer. Bij de ene na de andere rel duikt zijn klaarblijkelijk gebrekkige geheugen op. Niet in de zin dat hij echt aan geheugenverlies lijdt, maar wegens de verdenking dat hij dat verlies voorwendt. De oppositie tamboereert erop los als heilige boontjes die de schurk ontmaskeren.

‘Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon van de premier net zo selectief wordt ingezet als het geheugen van de premier zelf,’ zei PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken in het debat over Ruttes gewiste sms’jes. Toenmalig PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak al in 2019 van ‘strategisch geheugenverlies’. Geert Wilders (PVV) is het radicaalst door de premier stelselmatig uit te maken voor leugenaar en al net zo stelselmatig kansloze moties van wantrouwen tegen hem in te dienen. ‘Ziet u geen patroon bij de premier van Nederland, die ons en de Nederlanders al jarenlang voorliegt en bedriegt, omdat zijn geheugen hem niet meer uitkomt?’ beet Wilders VVD-Kamerlid Ulysse Ellian toe.

Rutte

Lees ook deze terugblik op het monstrueuze debat van 1 april 2021: De mislukte coup tegen Mark Rutte

Liegen bewijzen blijkt moeilijk. Door iets te herhalen, wordt het nog niet waar. Loog Rutte toen hij in 2021 zei zich niet te herinneren dat de naam van Pieter Omtzigt was gevallen in de verkennende fase van de kabinetsformatie? Na het openbaar worden van aantekeningen en notulen – ‘positie Omtzigt, functie elders’ – herinnerde Rutte zich nog steeds niet dat er over Omtzigt was gesproken. In het debat op 1 april 2021 zei Rutte dat hij een fout had gemaakt, maar niet gelogen. De Kamer liet zich door Wilders opzwepen, Rutte wankelde, maar overleefde. De geheugenkwestie bleef hangen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw