Terugblik Premium Corner

De mislukte coup tegen Mark Rutte

15 juli 2021Leestijd: 13 minuten

De nieuwe Tweede Kamer probeerde donderdag 1 april de winnaar van de verkiezingen te onttronen. Een terugblik op een bizar en monstrueus debat.

Een buitenlandse ambassadeur die donderdag 1 april voor het eerst in Nederland arriveerde, moet zich in een gekkenhuis hebben gewaand. Twee weken na de verkiezingen debatteerde de nieuwe Tweede Kamer veertien uur en twaalf minuten, zonder dat ook maar één keer een inhoudelijke kwestie aan de orde werd gesteld. En dat tijdens de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat moest de nieuwe ambassadeur hierover in vredesnaam aan zijn hoofdstad rapporteren?

Tijdens het langdurige, tumultueuze, emotionele, vaak geïmproviseerde en deels nachtelijke debat probeerde de hele Tweede Kamer minus de VVD maar één ding, en dat was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen van 17 maart buitenspel te zetten.

Nieuwkomers, nog nat achter de oren, en oudgedienden lieten zich daarbij volledig meeslepen door de ervaren rot Geert Wilders (PVV), die het debat opende. Zelfs fractieleider Sigrid Kaag van D66, die tijdens het televisiedebat op 16 maart door Wilders nog tot drie keer toe was uitgemaakt voor ‘verrader’ en haar partij ziet als de voornaamste tegenstrever van het populisme, liet zich door Wilders verleiden en verwees tijdens het debat geregeld naar hem in positieve zin (‘veel beter verwoord door de heer Wilders’). Ze liet Rutte weten: ‘Hier scheiden onze wegen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EWEW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Feiten speelden geen rol tijdens het debat, emoties des te meer. Kaag en haar CDA-collega Wopke Hoekstra, beiden net een dag én voor het eerst lid van de Tweede Kamer en in die functie geheel onervaren, introduceerden zelfs het unicum van een motie van afkeuring tegen een collega-fractievoorzitter.

Boosdoener Mark Rutte (VVD) overleefde, maar lag na het debat knock-out op de grond. Het duurde weken voor hij enigszins was opgekrabbeld en iets van zijn oude zelfvertrouwen en optimistische stijl had hervonden.

Een terugblik in veertien hoofdstukjes.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.