Lilianne Ploumen treedt af: PvdA stuurloos

12 april 2022Leestijd: 2 minuten
PvdA-leider Lilianne Ploumen tijdens uitslagen gemeenteraadsverkiezingen in maart. Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

De PvdA is stuurloos. Lilianne Ploumen legt het leiderschap neer en vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Zij zegt in een verklaring dat zij zichzelf niet geschikt vindt voor een rol in debatten over allerlei onderwerpen.

Ploumen (59) trad vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 aan als opvolger van de door de Toeslagenaffaire ten val gekomen Lodewijk Asscher. Bij de verkiezingen bleef de PvdA steken op het laagterecord van negen zetels. Daarna sloot de PvdA een kongsi met GroenLinks, maar de partijen slaagden er niet in gezamenlijk toe te treden tot een nieuw kabinet. Ze belandden beide in de oppositie.

Ploumen

Lees ook deze blog die Roelof Bouwman vorig jaar schreef: Rust er een vloek op PvdA-vrouwen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar presteerde de PvdA opnieuw bedroevend. Alleen in Amsterdam was er een lichtpuntje. Vooral dankzij de mediagenieke lijsttrekker Marjolein Moorman werd de PvdA in de hoofdstad de grootste partij. Ploumen juichte die avond met overslaande stem dat de PvdA de weg naar herstel was ingeslagen. Dat blijkt achteraf haar laatste belangrijke optreden als partijleider te zijn geweest.

Uit verklaring Lilianne Ploumen spreekt grote mate van zelftwijfel

Uit de verklaring van Ploumen spreekt een grote mate van zelftwijfel. Ze zegt trots te zijn op wat ze voor de PvdA heeft kunnen doen als partijvoorzitter, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Kamerlid en partijleider. Maar ze vindt dat ze voor die laatste rol eigenlijk niet geschikt is. Vandaar dat ze zich terugtrekt via een verklaring die de PvdA op social media verspreidde.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Of het aftreden een reactie is op tegenstand in eigen PvdA-kring, schrijft Ploumen niet. Maar het staat in de PvdA vast dat er altijd aan de stoelpoten van de leider wordt gezaagd. Ploumen was de eerste vrouwelijke leider van de sociaal-democratische partij. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen zette zij fractiegenoot Gijs van Dijk op non-actief, omdat het Tweede Kamerlid zich ongepast zou hebben gedragen tegenover vrouwen.

Ploumen had stekelige woordenwisseling met oud-voorzitter Spekman

Vorige week was er een stekelige woordenwisseling in de media tussen Ploumen en oud-partijvoorzitter Hans Spekman. Die ging over het fusieproces tussen PvdA en GroenLinks. Ploumen is voor, maar Spekman vindt het ‘desastreus’.  Ploumen beloofde dat ze Spekman zou bellen. Spekman in NRC: ‘Ploumen mag reageren hoe ze wil, maar daar gaat de PvdA niet van leven.’