Groep Oekraïense vluchtelingen in Warfheem moet daar alweer weg

12 april 2022Leestijd: 2 minuten
Warfheem, waar zo'n zeventig vluchtelingen uit Oekraïne onderdak kregen. Foto: Reyer Boxem

De 69 Oekraïense vluchtelingen die sinds half maart onderdak kregen in zorgcentrum Warfheem in Warffum, Groningen, moeten daar deze week alweer weg.

Donderdag 14 april gaan de vluchtelingen als groep uit elkaar en verhuizen ze naar meer zelfstandige woonruimte in de buurt van Warffum; woningen in Leens, Kantens en Kloosterburen en vakantiewoningen in Lauwersoog, zo heeft de gemeente Het Hogeland dinsdag 12 april bekend gemaakt.

Warffum

Weekblad EW besteedde in het nummer van afgelopen week uitvoerig aandacht aan de opvang van Oekraïners in Warfheem in het artikel ‘De warmte van Warffum’. Lees het hier terug

De Oekraïners zijn maandagavond 11 april van deze plotselinge ontwikkeling op de hoogte gebracht op een volgens de berichten emotionele bijeenkomst in Warfheem. Namens de gemeente was daar locoburgemeester Mariette de Visser. Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland zit in quarantaine wegens een positieve coronatest. Tegen RTV Noord zei Bolding wel dat de acute verhuizing is ingegeven door het feit dat Warfheem naast de Oekraïners ook steeds meer ‘kwetsbare zorgpatiënten’ huisvest van geestelijke gezondheidsinstelling ExceptumZorg. Dat zouden er overdag nu zestien zijn.  ‘Kwetsbare vluchtelingen en kwetsbare zorgcliënten vormen geen goede combinatie. Daarom hebben we besloten dat de Oekraïners beter naar een andere plek kunnen, waar ze ook meer zelfstandig kunnen wonen,’ aldus Bolding bij RTV Noord.

‘Ongewenste confrontaties’ zorgcliënten en Oekraïense vluchtelingen

Ook zouden er in Warfheem ‘ongewenste confrontaties’ zijn geweest met zorgcliënten. Bolding wilde die niet verder toelichten. Locatiedirecteur Ronald Schuring van Warfheem ontkent in de regionale media dat er incidenten zijn geweest tussen patiënten en Oekraïners. Toen EW Warfheem twee weken geleden bezocht, liepen Oekraïense vluchtelingen en zorgcliënten ogenschijnlijk probleemloos door elkaar in de gemeenschappelijke ruimte. Het waren er toen tien, geen zestien.

Gastvrij

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven

Nu zijn we weer té ‘gastvrij’: het is ook nooit goed

De mededeling van de gemeente, maandagavond, viel aanwezigen in Warfheem volgens de berichten rauw op het dak. Hoewel de bijeenkomst bedoeld was voor de Oekraïners waren er ook Warffumers aanwezig die zich als vrijwilliger inzetten voor de Oekraïense ontheemden. Die reageerden met onbegrip. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het de bedoeling dat het vrijwilligerswerk doorgaat en dat de vrijwilligers daarbij worden ondersteund, ook nu de Oekraïners op grotere afstand verblijven.