Attje Kuiken nieuwe leider PvdA-fractie

22 april 2022Leestijd: 3 minuten
Attje Kuiken neemt afscheid van Lilianne Ploumen.. Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT

Attje Kuiken is de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA.  De geboren Groningse die in Breda woont, gaat tot de nieuwe verkiezingen de PvdA leiden. Dat heeft de fractie vrijdag 22 april besloten. De fractie gaf de voorkeur aan Kuiken boven Kamerlid Henk Nijboer, die zich ook had gekandideerd.

Kuiken is de opvolger van de teruggetreden Lilianne Ploumen. Ze wordt vermoedelijk niet de PvdA-lijsttrekker. De PvdA-leden kiezen de lijsttrekker later. Voor die post worden Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb en Marjolein Moorman genoemd. Kuiken werd gekozen door acht Kamerleden. De PvdA telt negen zetels, maar de vertrokken Ploumen is nog niet opgevolgd. Voor haar plek komt als eerste de eerder wegens vermeend grensoverschrijdend gedrag weggestuurde Gijs van Dijk in aanmerking. Die zou dan een eenmansfractie moeten worden, maar ziet naar verwachting af van de zetel. In dat geval komt Mohammed Mohandis, die al eerder Kamerlid was, in aanmerking.

Eerder schreef Carla Joosten onderstaand profiel over Attje Kuiken:

Attje Kuiken is sinds 2006 Kamerlid. Ze heeft ook al korte ervaring als fractievoorzitter. Ze volgde in 2016 Diederik Samsom op toen die vertrok, maar maakte al snel plaats voor Lodewijk Asscher. Ze werkte als woordvoerder asiel en migratie redelijk  in de luwte van de publiciteit, maar werd als woordvoerder zorg tijdens de coronapandemie ‘stamgast’ in de talkshows op televisie.

Attje Kuiken

Geboren: 27 oktober 1977, Groningen
Woonplaats: Breda (Noord-Brabant)
Opleiding: bestuurskunde/overheidsmanagement
Noordelijke Hogeschool Leeuwarden;
organisatiewetenschappen Universiteit van Tilburg
Loopbaan: beleidsmedewerker directoraat-generaal
Veiligheid, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2004-2006); hoofd stafbureau directoraat-generaal Veiligheid, ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (2006)
Sinds 2006 lid van de Tweede Kamer.

Kuiken groeide op in Hoogezand-Sappemeer en werd opgevoed door haar moeder. Haar vader verliet haar moeder toen die zwanger was. Later zou ze haar vader een keer ontmoeten. Ze hadden het thuis niet breed. Haar afkomst heeft Kuiken gevormd. ‘Ik ben een enorme doorzetter. Niets komt je aanwaaien. Je hebt geen netwerk, geen voorbeeld in je omgeving. Niemand die zegt: ik ga je wel even helpen,’ zei ze in 2020 tegen het AD. Kuiken heeft wellicht daarom speciale aandacht voor kinderen. Sinds haar studie woont de noorderling in Brabant, waar ze ging studeren en haar ‘liefde’ tegenkwam met wie ze een dochter kreeg.

Activiteiten Attje Kuiken als Kamerlid

Ze diende in 2013 initiatiefwetsvoorstellen in over invoering van een parkeerbelasting per minuut en zorgde samen met GroenLinks-collega Linda Voortman voor verankering van het belang van het kind in de Vreemdelingenwet.

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs: Waarom het nooit meer wat wordt met de PvdA 

Met fractiegenoten bracht ze de initiatiefnota Geweld achter de voordeur: de schaamte voorbij uit. Met collega’s van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP diende ze een voorstel in voor een bestuurlijk verbod van ondermijnende organisaties. Dat voorstel is in de Eerste Kamer in behandeling. Ook stond ze mede aan de wieg voor erkenning van de Nederlandse gebarentaal en de beperking van de partneralimentatie tot in principe vijf jaar.

Bij het recente mondkapjesdebat over de appjes van CDA-minister Hugo de Jonge diende Kuiken een motie van wantrouwen in tegen De Jonge, maar die haalde geen meerderheid.