Premium Lock Nederland blijft geval apart in de strijd tegen omikron

14 januari 2022Leestijd: 5 minuten
Zorgminister Ernst Kuipers tijdens de coronapersconferentie Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Het kabinet vreest nog steeds ontwrichting van de maatschappij door omikron. Het bezwijkt niet onder de druk van de opstandige horeca en wanhopige cultuursector en beperkt de versoepelingen tot een minimum.

Een van de belangrijkste nieuwe maatregelen werd al duidelijk voordat minister-president Mark Rutte (VVD) en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) hun eerste woorden hadden gesproken. Op het spreekgestoelte is eindelijke een icoontje verschenen van een mondneusmasker. Een gevolg van het aangepaste deel-advies dat het Outbreak Management Team afgelopen maandag naar de minister van Volksgezondheid stuurde.

In het vervolg werd duidelijk dat dat mondkapjesadvies onlosmakelijk  verbonden is met de voorzichtige versoepelingen die het kabinet in petto had. Versoepelingen die toch minder ver gaan dan heel veel ondernemers in de horeca en artiesten en werknemers in de culturele sector hadden gehoopt.

Rutte kon wel uitleggen
waarom horeca en cultuur
nog niet opengaan

Want een aantal sectoren mag vanaf morgen weer open, maar restaurants, cafés, theaters, bioscopen en concertzalen horen daar nog niet bij. En afgaand op Ruttes mededeling dat de steunpakketten voor deze sectoren zeker nog het hele eerste kwartaal zullen gelden, is het ook nog maar de vraag of dat bij een volgende persconferentie (op 25 januari) wel het geval zal zijn.

Een veelgehoorde klacht de afgelopen dagen was dat het niet valt uit te leggen dat winkels wel opengaan, maar horeca en cultuur niet, juist omdat je daar met reserveringen en QR-codes kunt werken. Rutte kon in elk geval wel uitleggen dat er een belangrijk verschil is: in restaurant en theater zit je veel langer in één ruimte met mensen van buiten je bubbel dan in een winkel.

Versoepelingen waar het kan en waar het moet

Wat kan vanaf zaterdag 15 januari wel? Mbo, hbo en universiteit gaan weer open, waarmee het onderwijs nu weer helemaal in bedrijf is. Niet-essentiële winkels mogen de deuren openen, tot 17.00 uur, en niet alleen op afspraak, net als contactberoepen, zoals kappers.

Ook amateursporters en beoefenaars van culturele activiteiten kunnen zowel binnen als buiten hun bezigheden hervatten, dus ook de veelbesproken sportscholen gaan weer open. Sportcompetities kunnen nog niet worden hervat, alleen onderlinge wedstrijden binnen de club zijn toegestaan.

Ineens is het mondneusmasker een belangrijk wapen

Bij al deze activiteiten staan nieuwe regels rond het mondneusmasker centraal. Dat moet bij voorkeur van betere kwaliteit zijn (minstens type chirurgisch mondmasker II) dan de nu veel gebruikte stoffen lapjes. Bovendien moeten ze op meer plekken worden gedragen, zelfs op drukke buitenlocaties.

In veel landen heel normaal, maar het OMT heeft zo lang een afkeurende houding ten aanzien van mondkapjes gehad, dat het lastig zal zijn om burgers zover te krijgen dit massaal volgens de regels te doen. Daar komt bij dat aan een mondkapje vaak niet te zien is om welk type het gaat, dus het komt echt aan op de eigen verantwoordelijkheid van de drager.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw