Premium Lock Kabinet durft virus te laten gaan en zet de deuren open

25 januari 2022Leestijd: 4 minuten
Premier Rutte en minister Kuipers over corona-aanpak. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Nu omikron niet tot piek in ziekenhuisopnames leidt, verwachten de meeste deskundigen een virusluwe periode tot het volgende najaar. Logisch dat kabinet versoepelingen doorvoert. Maar hoewel haast niemand het nog wil horen, blijft waakzaamheid geboden.

Met 10.000 besmettingen ging Nederland in december in lockdown, en nu er dagelijks 65.000 worden geteld (en in werkelijkheid waarschijnlijk zelfs 80.000) kondigt het kabinet versoepelingen aan. Als iets illustreert hoezeer omikron de bakens in de coronacrisis heeft verzet, is dit het wel.

Kijk hier de persconferentie terug (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het OMT durft versoepelingen te adviseren omdat het met steeds meer zekerheid kan aflezen uit de cijfers in het buitenland dat omikron tot 40 à 60 procent minder ziekenhuisopnames leidt. Omdat de ziekenhuizen de laatste weken steeds minder druk bezet waren en de boostercampagne onder de kwetsbaarste groepen flink is opgeschoten (meer dan 90 procent van de 60-plussers heeft drie vaccinaties), is er in de zorgketen ruimte om uitgestelde zorg weer op te pakken en ook een lichte stijging van patiënten met COVID-19 aan te kunnen.

De cijfers over boosters zijn wel onduidelijk, want waar het Coronadashboard van de overheid meldt dat op 23 januari 56,6 procent van de 18-plussers een boosterprik had gehaald, schrijft Jaap van Dissel in het 139ste OMT-advies dat dat percentage op 73 procent ligt. Het verschil zit hem erin dat Van Dissel doelt op alle 18-plussers die op dit moment in aanmerking komen voor een boosterprik (dus niet degenen die nog geen twee keer zijn gevaccineerd) terwijl het Coronadashboard gewoon naar alle 18-plussers kijkt.

Zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) greep de persconferentie nog eens aan om te benadrukken hoezeer de vaccinaties en boosters de grootste problemen kunnen wegnemen. Kuipers illustreerde met een helder plaatje dat het overgrote deel van de ziekenhuisbedden wordt bezet door niet volledig gevaccineerden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw