Premium Lock Hoe verloopt de beëdiging en bordesfoto van het kabinet-Rutte IV?

09 januari 2022Leestijd: 5 minuten

Koning Willem-Alexander beëdigt maandag 10 januari de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV op Paleis Noordeinde. Daar is meer ruimte om te gehoorzamen aan de coronaregels dan op Huis ten Bosch. Ook de bordesfoto wordt op Noordeinde gemaakt. Hoe verloopt zo’n beëdiging en wat valt te vertellen over de geschiedenis en gebruiken van de bordesfoto?

Tijdens de beëdiging aanvaarden de zojuist benoemde bewindspersonen hun ambt ‘ten overstaan van de Koning’, zoals Artikel 49 van de Grondwet het formuleert. Daarbij leggen ze de eed, dan wel verklaring en belofte af en zweren of beloven ze trouw aan de Grondwet en de Koning. En dat ze hun ambt zo goed mogelijk zullen vervullen en niet zijn omgekocht en in de toekomst zich ook niet laten omkopen.

Lees ook het omslagverhaal van deze week: Hoe Kaag haar huid duur verkocht en Rutte zonder rem fietst

‘Nee toch, dan wordt het een toneelstukje’

Sinds 2012, bij de installatie van Rutte II, wordt de plechtigheid uitgezonden. Dat was die eerste keer geen succes, want er ging iets mis, waardoor de ceremonie moest worden herhaald. Tot ongenoegen van koningin Beatrix. ‘Nee toch, dan wordt het een toneelstukje.’ Tevens bleek de Oranjezaal op Huis ten Bosch een donkere en kwetsbare locatie voor een televisie-uitzending.

In 2017, de eerste keer dat koning Willem-Alexander een kabinet beëdigde, Rutte III, werd uitgeweken naar Paleis Noordeinde, aangezien Huis ten Bosch werd gerenoveerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw