Liquidatie Itzhak Meiri was de zevende van dit jaar

24 december 2021Leestijd: 2 minuten
Itzhak Meiri overleden na schietpartij in Amstelveen

De vermoedelijke liquidatie van Itzhak Meiri (56) woensdagochtend in Amstelveen was de zevende in 2021. Met nog een week te gaan, telt de moordlijst 114 slachtoffers. In 2020 waren het er aan het einde van het jaar 120, blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van EW.

De liquidatie van Itzhak Meiri kwam niet onverwacht: zijn naam stond al enige tijd op een ‘dodenlijst’. De schutter wist gisteren te ontkomen. Tot op heden zijn er voor zover bekend zeven liquidaties gepleegd. Officieel is de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries geen liquidatie, omdat hij niet actief was in het milieu. Omdat het wel een huurmoord betrof, tellen we die toch mee. Datzelfde geldt voor de dodelijke schietpartij op 16 mei in Amsterdam waarbij de 27-jarige Ayla Mintjes om het leven kwam. De kogels waren bestemd voor haar criminele vriend Anis B. (26), die verwikkeld lijkt in een drugsruzie.

Tien procent

Zeven liquidaties betekent 6 procent van alle moorden. In voorbijgaande jaren lag het aandeel liquidaties aanzienlijk hoger, doorgaans rond de 10 procent. Omdat nog niet van alle zaken de toedracht bekend is, kan dat percentage nog stijgen. Ook kunnen zaken die aanvankelijk op een liquidatie leken, na onderzoek een andere achtergrond blijken te hebben.

Het onderzoek naar de aanslag op Meiri loopt nog. Vijftien jaar geleden dook zijn naam op als afperser van diverse Amsterdamse zakenlieden. De in Israël geboren crimineel deed zich voor als beveiligingsexpert, maar eiste  steeds meer geld van zijn klanten. In 2008 werd hij veroordeeld tot 6,5 jaar cel. Recent bleek dat andere criminelen een peilzender onder zijn wagen hadden geplakt en informatie over zijn bewegingen bijhielden om zijn liquidatie voor te bereiden. Meiri woonde al ruim twintig jaar in Nederland.

SBS besteedde aandacht aan de moordlijst op 22 december 2021 in Shownieuws. Bekijk dat fragment hier vanaf 21.15 min.