Moordcijfer lijkt dit jaar ongeveer gelijk te blijven

15 december 2021Leestijd: 2 minuten
Politie doet onderzoek aan de Meppelerstraatweg in Zwolle, waar de 53-jarige Syrische actrice, tv-ster en kunstenares Raifa al-Riz is doodgestoken. Foto: Persbureau Meter/ANP

De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli trok dit jaar de meeste aandacht. De zoveelste brute moord op klaarlichte dag. Toch lijkt het totaal aantal levensdelicten te stabiliseren, blijkt uit het doorlopende moordonderzoek van EW.

Met nog een week te gaan vielen er dit jaar tot nu toe 114 slachtoffers door moord of doodslag. Daarmee lijkt het moordcijfer ongeveer op hetzelfde niveau uit te komen als in 2020. Toen waren het er aan het eind van het jaar 120, drie meer dan in 2019. Met 109 slachtoffers kende 2018 het laagste cijfer sinds EW in 1992 begon het aantal moorden per jaar te registreren.

In de jaren negentig was het gemiddelde met 250 slachtoffers veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling door naar gemiddeld 125 per jaar en het cijfer is nu dus nog lager.

Relationeel geweld

Hoewel nog niet van alle zaken de toedracht bekend is, zijn ook dit jaar de meeste slachtoffers gevallen bij relationeel geweld en bij ruzies. Een eerste schatting komt uit op respectievelijk 38 en 27, maar dat worden er ongetwijfeld nog wat meer. Begin volgend jaar publiceert EW de ‘definitieve’ cijfers.

Bij relationeel geweld gaat het meestal om partnerdoding. De voorlopige telling komt uit op 26 slachtoffers. Hoewel elke zaak een drama is, springen sommige er nog eens extra uit. Op 8 september stak in Den Bosch de 31-jarige Jeffrey van den D. op straat zijn 34-jarige ex-vriendin Clarinda van den Bersselaar dood. Zij liep achter de kinderwagen met daarin hun 1-jarige dochtertje. Het slachtoffer was raadonderzoeker bij de Kinderbescherming in Utrecht, haar ex was kindercoach en had een eigen praktijk.

De moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli trok de meeste aandacht. Hoewel de uitvoerders al drie kwartier later konden worden aangehouden, is het onderzoek naar de opdrachtgever(s) nog gaande. Justitie zoekt het motief voor de moord in De Vries’ werk als vertrouwenspersoon van de kroongetuige tegen Ridouan Taghi. Die wordt verdacht van zeker zes liquidaties.

Grote steden

Ook in 2021 zijn de meeste moorden gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen 15 slachtoffers
(2 meer dan in 2020), in Rotterdam 14 (5 meer dan in 2021), in Den Haag 10 (4 meer dan in 2020 en in Utrecht  1
(1 minder).

In zeker tien zaken waren dader en/of slachtoffer nog minderjarig. Begin dit jaar zouden twee broers van destijds 15 en 17 jaar in Almelo de 14-jarige Lotte om het leven hebben gebracht. Haar lichaam werd in een diepe sloot gevonden. De twee jongens hadden na elkaar een relatie met het slachtoffer. Het meisje kwam vermoedelijk door verwurging om het leven. Tegen beide verdachten heeft het Openbaar Ministerie eerder deze maand naast jeugddetentie behandeling in een jeugdinstelling geëist.

Aanvulling 23-12-2021: In dit stuk is het moordcijfer aangepast naar de actuele telling.