Misdaad

Lichte stijging aantal moorden in drie grote steden

31 december 2021Leestijd: 2 minuten

Het totaalaantal moorden is dit jaar met 120 slachtoffers in vergelijking met vorig jaar ongeveer gelijk gebleven, maar steeg in de drie grote steden licht. Dat blijkt uit het doorlopend moordonderzoek van EW.

Met nog één dag te gaan telt 2021 precies evenveel slachtoffers van levensdelicten als in 2020: in totaal 120. In 2019 waren het er 117, acht meer dan het ‘laagterecord’ van 2018. Dat was met 109 slachtoffers het laagste cijfer sinds EW in 1992 begon het aantal moorden per jaar te registreren.

Meeste moorden gepleegd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag

Net als voorgaande jaren zijn in 2021 de meeste moorden gepleegd in de drie grote steden. In Amsterdam vielen vijftien slachtoffers (twee meer dan in 2020), in Rotterdam veertien (vijf meer dan in 2020) en in Den Haag elf (vijf meer dan in 2020). In de jaren negentig waren dat er overigens veel meer.

Wat staat u in 2022 te wachten? In de speciale uitgave Vooruitblik 2022 kijkt de redactie van weekblad EW naar de politieke, economische en culturele ontwikkelingen in het nieuwe jaar.

Via onze webshop is het vooruitbliknummer te bestellen (gratis verzending)

De moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in juli in het centrum van Amsterdam kreeg de meeste aandacht. Dankzij getuigen en camera’s konden de twee verdachten nog geen uur later al worden aangehouden.

In tien zaken minderjarigen aangehouden

Van de 120 slachtoffers in 2021 waren er zeven minderjarig. In tien zaken met elf slachtoffers zijn minderjarigen aangehouden als verdachte of soms ook al veroordeeld. Zo kregen twee broers van 15 en 17 jaar die op 10 januari in Almelo de 14-jarige Lotte om het leven brachten respectievelijk één en twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Volgens deskundigen zijn de jongens zwakzinnig.

Het aantal minderjarige verdachten van moord of doodslag wijkt niet opvallend af van voorgaande jaren. Wel zijn meer pubers betrokken bij poging tot moord of doodslag. Het Openbaar Ministerie spreekt zelfs van een verdubbeling. Tot half november ging het om 64 zaken van moord of poging daartoe, tegenover 25 in dezelfde periode in 2020.

De meeste slachtoffers vielen opnieuw door steken of schieten. In de eerste week van 2022 publiceert EW een analyse van alle moorden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.