Overvolle azc Ter Apel is een voorbeeld van het verstopte asielsysteem

20 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
Opvanglocatie Ter Apel. Foto: ANP

Het asielzoekerscentrum Ter Apel is al dagen overvol. De opvang biedt zo’n 750 asielzoekers onderdak, terwijl er plaats is voor 275. De gemeente Westerwolde eiste een oplossing, maar die is nog niet gevonden. Het is een voorbeeld van een asielsysteem dat in het hele land verstopt aan het raken is.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ondersteunde de noodkreet van de gemeente, maar kan die niet oplossen. De burgemeester van Westerwolde, Jaap Velema (D66), noemde maandag de opvang in het AZC ‘inhumaan’. Velema slaakt de afgelopen dag meerdere noodkreten naar het COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid om extra bedden beschikbaar te stellen zodat Ter Apel wordt ontlast.

COA kon Ter Apel nog niet te hulp schieten

De gemeente eiste hulp, maar krijgt die niet. In gesprek met RTV Noord zei Velema dat opnieuw een kostbare dag is verspeeld. Volgens de burgemeester wordt de situatie ‘onacceptabel’. Het COA heeft geen extra bedden om het asielzoekerscentrum te ontlasten. In de opvang sliepen er afgelopen nacht bijna drie keer zoveel asielzoekers als het AZC aan kan.

Het COA onderschreef eerder in een verklaring dat ‘dit geen verantwoorde opvang meer is’. De organisatie die de opvang van asielzoekers in Nederland regelt, is in afwachting van nieuwe locaties om Ter Apel te ontlasten. Volgens Velema heeft het COA de situatie niet meer onder controle en toont het te weinig daadkracht. Tegen de NOS zei Velema woensdagochtend dat de asielzoekers zijn opgevangen in kantoor- en wachtruimtes.

Komende weken 2.300 extra opvangplekken voor asielzoekers

Ter Apel is in afwachting van extra opvangplekken voor asielzoekers die het COA elders in het land inricht. Vanaf woensdag 20 oktober zou de acute problematiek in Ter Apel verholpen moeten zijn.

Maandag maakten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s afspraken met demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus om snel 800 opvangplekken in te richten. De komende weken moeten daar nog eens 1.500 plekken bijkomen.

Asielinstroom stijgt, terwijl opvang overvol zit

Daarmee is de asielcrisis in Nederland niet direct opgelost. Het COA worstelt al maanden met de hoge instroom van asielzoekers. Uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst bleek dat de asielinstroom dit jaar veel hoger ligt dan in voorgaande jaren. Afgelopen maand dienden 5.089 asielzoekers een verzoek voor asiel in. In augustus werden er 3.724 aanvragen gedaan.

Van de mensen die in september voor het eerst asiel aanvragen, kwam de grootste groep van 1.199 mensen uit Afghanistan, op de voet gevolgd door 1.133 Syriërs. Naar verwachting zal in de nieuwe cijfers die eind oktober uitkomen, vooral de groep Afghanen stijgen. Het kabinet maakte eerder deze maand bekend dat het nog ruim 2.100 mensen uit Afghanistan wil halen. Het overgrote deel van die groep is Afghaans en heeft in Nederland onderdak nodig.

Het asielsysteem zal daarmee nog verder onder druk komen te staan. Sinds september maakt het COA weer gebruik van noodopvanglocaties voor asielzoekers, omdat de gebruikelijke opvanglocaties vol zitten.