Premium Lock Als het om asiel gaat, lijdt Nederland aan morele overstretch

02 september 2021Leestijd: 3 minuten
Op het Marineterrein komen Afghaanse vluchtelingen aan. Foto: ANP.

Het aantal aanvragen van Afghanen voor evacuatie naar en asiel in Nederland is in korte tijd ontploft, terwijl de opvang de asielzoekers nu al niet aankan. Dat mag de Tweede Kamer zich aanrekenen, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Justitie meldde de Tweede Kamer deze week – in antwoord op eerdere vragen – dat de afgelopen twee weken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken niet minder dan 13.000 mails zijn binnengekomen van Afghanen die zo snel mogelijk naar Nederland willen.

Harskamp

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven over ‘Harskamp’: Maak Nederland niet intoleranter of toleranter dan het is

Omdat er ook veel opvolgmails bij zitten, gaat het ongetwijfeld niet om precies 13.000 personen. Maar dat het gaat om duizenden Afghanen die opvang in Nederland willen, kan veilig worden aangenomen.

Volgens berichten in de media betekenen de grote aantallen fikse hoofdpijn voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zal de ingewikkelde en tijdrovende klus waarschijnlijk moeten klaren, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al personeel tekort komt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw