Klimaatactivisme

Extinction Rebellion begonnen aan week van blokkades in Den Haag

11 oktober 2021

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion begint maandag 11 oktober aan een week van ‘klimaatrebellie’ in Den Haag. Tot en met 18 oktober blokkeren de activisten wegen en ‘verklaren we de noodtoestand voor het klimaat,’ zeggen de activisten.

De actiegroep wil maandag beginnen met een blokkade op het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om het centrum van Den Haag plat te leggen. De actievoerders ‘eisen dat de overheid Nederland in 2025 klimaatneutraal maakt op een rechtvaardige manier’.

Volgens Extinction Rebellion zijn vaak armere mensen ‘het meest kwetsbaar in de transitie naar duurzame energie. Wij eisen een eerlijke transitie voor de mensen en gemeenschappen die geraakt worden door de crisis, waarbij degene die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor ecologische ontwrichting, opdraaien voor de gevolgen ervan.’

Wegen blokkeren mag niet

De protestgroep heeft drie demonstraties aangemeld bij de gemeente Den Haag. Op woensdag en donderdag willen de betogers in de buurt van het Binnenhof wandelen, de route van vrijdag is nog niet bekend. Over de andere dagen heeft de gemeente geen aankondiging gekregen. De actiegroep mag demonstreren, maar mag geen wegen blokkeren, laat Den Haag weten.

Naast het platleggen van het centrum van Den Haag bestaat de actieweek ook uit lezingen, workshops en optredens in het thema van klimaatrechtvaardigheid en actievoeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wethouder en MKB vrezen voor chaos

Wethouder Robert van Asten (D66) van Mobiliteit maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de acties van klimaatactivisten. ‘Als er massaal blokkades komen, dan wordt het heel gevaarlijk in de rest van de stad op het gebied van verkeersveiligheid,’ reageert de wethouder op Den Haag FM.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De D66-wethouder zit niet op deze blokkeeracties te wachten. ‘Dat kunnen we niet hebben, laat staan op bereikbaarheid: hoe kom je dan nog op werk of op school? Dus ik weet niet of dit nou de juiste manier is om daar aandacht voor te vragen,’ zei Van Asten.

Ook voorzitter Kim Schofaerts van MKB Den Haag hoopt dat de klimaatactivisten geen Haagse wegen blokkeren. ‘Inmiddels zijn we wel een beetje demonstratiemoe. Wat het doet voor ondernemers op het moment dat de stad plat wordt gelegd: je kunt nergens meer heen, je kunt je werk niet meer uitvoeren, dus daar moet wel goed rekening mee worden gehouden,’ zegt ze.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Familiebanden verscheurd

Iemand die in elk geval deze week bij het protest aanwezig zal zijn, is Harry Willemse. In het AD vertelde de 63-jarige business consultant zondag dat hij al zeven keer is opgepakt. Door zijn felle activisme is zijn vrouw bij hem weg en vindt zijn zoon hem maar ‘puberaal’. Zijn moeder vindt het ronduit verschrikkelijk dat hij de wet overtreedt.

Toch weerhoudt dit Willemse er niet van weer te gaan demonstreren. ‘Ik schat de kans dat ik meerdere keren opgepakt word op honderd procent.’ Willemse schuwt het harde activisme niet: in het artikel vertelt hij uitgebreid hoe hij zich bij klimaatacties laat vastlijmen en vastketenen aan hekken. Ook zat hij met vier mensen in een lock-on: met kettingen en buizen aan elkaar vastgeklonken, zodat agenten het groepje bij het arresteren als één moesten optillen en als één in een busje moesten proppen. ‘Loskomen als je vastgelijmd bent, dat is extreem pijnlijk,’ volgens Willemse. Volgens hem heeft de politie de activisten in zulke situaties tot nu toe netjes behandeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.