Formatie

Nieuwe bestuurscultuur: Remkes hengelt naar PvdA’ers en GroenLinksers

30 september 2021

VVD-informateur Johan Remkes pleit voor een nieuw kabinet waarin PvdA’ers of GroenLinksers zitting nemen, en niet alleen ministers van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Volgens Remkes zou dat een illustratie zijn van een nieuwe bestuurscultuur. Het kabinet krijgt dan immers gedeeltelijk een extraparlementair en niet-traditioneel karakter.

Lees wat Eric Vrijsen schreef over de formatie: Voor D66 en Sigrid Kaag is er geen weg terug

PvdA en GroenLinks hebben in de gesprekken met Remkes niet gezegd dat ze hun partijgenoten zullen toestaan ‘extraparlementair’ toe te treden tot een kabinet-Rutte IV. Remkes: ‘Ze zijn nog niet zover. Maar het denken hierover mag de komende weken niet stilstaan. De kernvraag is wat een capabel iemand van de PvdA of van GroenLinks te horen krijgt, als hij de telefoon pakt om aan Lilianne Ploumen, respectievelijk Jesse Klaver te vragen of hij minister kan worden.’

GroenLinks popelt om mee te regeren

De kans dat kandidaten uit de linkse partijen toetreden tot een nieuw centrum-rechts kabinet lijkt erg klein. Vooral de PvdA zat donderdag meteen in de oppositiemodus. GroenLinks popelt om mee te regeren, maar alleen in een gewoon meerderheidskabinet waaraan ook de PvdA deelneemt.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De bewoordingen van Remkes lijken ook een manier om D66-leider Sigrid Kaag enig comfort te bieden. Zij maakte zich sterk voor een coalitie met PvdA en GroenLinks en hecht aan een nieuwe bestuurscultuur.

Rol van Remkes nog onduidelijk

Remkes kon niet zeggen of hij na het bereiken van een doorbraak in de kabinetsformatie, zal doorgaan als informateur om de onderhandelingen over een Regeerakkoord te leiden. Hij sloot het ook niet uit.

De fractieleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie vergaderden donderdagmiddag over hoe het verder moet. De Tweede Kamer debatteert begin volgende week over het eindverslag van informateur Remkes.

Beschuldigingen van D66

Dinsdag leek de formatie geheel vastgelopen. Remkes liet weten dat zijn opdracht – een minderheidscoalitie die vruchtbaar kan samenwerken met de Tweede Kamer – onmogelijk bleek. Diezelfde avond lekten D66-voorlichters naar de media dat de informatiepoging van Remkes was mislukt doordat hij ‘warrig’ en onder invloed van alcohol zou hebben gewerkt. Een woordvoerder van de informateur liet toen weten dat de informateur een borrel vóór en een borrel tijdens het eten had genuttigd. D66 trok later de beschuldiging in.

Remkes zei donderdag dat hij bezorgd is over ‘de praktijk van kapot maken in Den Haag’. Maar zelf voelde hij zich niet beschadigd: ‘Ik ben niet van suiker. Ik ben heus wel gewend dat er heel veel flauwekul wordt verteld.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.