De kans is groot dat coronatoegangsbewijs nog even blijft

13 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA. Foto: ANP

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil graag eerst de ‘economisch belemmerende’ maatregelen opheffen voordat het omstreden coronatoegangsbewijs verdwijnt. Het Outbreak Management Team (OMT) is somber en adviseert het kabinet om de laatste versoepelingen uit te stellen. Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden?

In zijn 127ste advies stelt het OMT vast dat de instroom van coronapatiënten op verpleegafdelingen en de IC’s licht toeneemt. Ook uit rioolwatermonsters blijkt dat het coronavirus zich weer meer verspreidt. De prognoses schetsen volgens het OMT een ongunstiger beeld dan eerder gemodelleerd.

Lees ook dit omslagverhaal: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Nog altijd belanden er veel meer ongevaccineerden dan gevaccineerden in het ziekenhuis. Op dit moment worden er per dag tien nieuwe coronapatiënten opgenomen op de IC en zijn er ongeveer veertig ziekenhuisopnames.

Nu bijna 87 procent van de volwassenen een eerste prik heeft gehad, zijn de ziekenhuisopnames voor het kabinet een belangrijker graadmeter dan het aantal coronabesmettingen. Hoewel het aantal opnames laag ligt, spreekt het OMT van een ‘grotere mate van onzekerheid’ voor de herfst- en wintermaanden. Met de huidige maatregelen zullen de IC- en ziekenhuisopnames toenemen. Daarom adviseert het OMT om niet verder te versoepelen.

Welke maatregelen zijn er nog?

Eind september kwam er na anderhalf jaar een einde aan de anderhalvemetermaatregel en werd het weer mogelijk om in grote groepen bijeen te komen bij evenementen en festivals. Maar nog niet alle maatregelen zijn losgelaten. Zo geldt voor bepaalde evenementen een maximale bezetting van 75 procent en moeten cafés, restaurants en festivals om middernacht sluiten. In het openbaar vervoer is een mondkapje nog steeds verlicht.

In plaats van de anderhalve meter werd op tal van locaties het coronatoegangsbewijs ingevoerd. Er is weerstand tegen deze maatregel, onder meer omdat niet duidelijk is wanneer er een einde aan komt.

De Jonge wil niet vooruitlopen op de einddatum

Het coronatoegangsbewijs kan op dit moment niet worden opgeheven, zo verklaarde demissionair minister De Jonge bij praatprogramma Op1. De minister denkt dat de maximale bezetting van 75 procent en de nachtsluiting eerder zullen worden losgelaten, omdat ze ‘economisch belemmerend’ zouden zijn. De coronapas noemde hij ‘hooguit vervelend’.

Gezien de verwachtingen van het OMT is de kans groot dat het toegangsbewijs dus nog wel even blijft. Of dat ook gedurende de hele winter zal zijn, durft de demissionair minister niet te zeggen. Begin november wordt een besluit genomen over de voortzetting van het coronatoegangsbewijs.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Derde prik voor ouderen

Binnenkort kunnen de ‘oudste ouderen’ een derde coronaprik halen, die moet zorgen voor extra antistoffen in het bloed. In de eerste week van november valt het besluit vanaf wanneer ouderen dit booster shot kunnen halen. Op dit moment wordt alleen een kleine groep kwetsbaren uitgenodigd voor een derde prik.

Volgens demissionair minister De Jonge is het ‘vooralsnog niet aan de orde’ dat een derde prik noodzakelijk wordt voor een geldige QR-code in de CoronaCheck-app.

De eerstvolgende persconferentie van het demissionair kabinet over de coronamaatregelen is op vrijdag 5 november.