Nergens in Europa stijgt aantal coronabesmettingen zo hard, ziekenhuis Zwolle vol

18 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Verpleegkundigen behandelen een coronapatient op de Covid-IC afdeling in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland - ANP

Vrijwel nergens in Europa stijgt het aantal coronabesmettingen zo hard als in Nederland. Uit cijfers blijkt dat het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week op gemiddeld 3.431 positieve tests per dag staat. Dat is 46 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. De toename in het aantal besmettingen is even snel als in het najaar van 2020, toen Nederland nog ongevaccineerd was.

De besmettingscijfers zijn niet een op een te vergelijken, omdat het testbeleid bij de GGD’s vorig jaar strenger was. Testen zonder klachten was pas mogelijk vanaf 1 december 2020.

In de regio IJsselland testten relatief de meeste inwoners positief, 205 op de 100.000. Dit komt voornamelijk door de strenggelovige gemeente Staphorst, waar deze week 18 op de 1.000 inwoners besmet bleken.

Lees ook dit coververhaal van Marieke ten Katen:

Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Dat leidde dit weekeinde tot problemen in het dichtstbijzijnde Isala-ziekenhuis in Zwolle. Daar moesten zaterdag 16 oktober twintig patiënten die op de wachtlijst stonden voor een inhaaloperatie worden afgebeld. Vanwege de toestroom van COVID-patiënten in combinatie met een toename van acute zorg en verloskunde, kon hun afspraak niet doorgaan, meldde de Stentor.

Zaterdag werden ook drie coronapatiënten van het ziekenhuis naar ziekenhuizen in de regio-Rotterdam overgebracht. Isala is het eerste ziekenhuis in Nederland dat weer patiënten moest verplaatsen. Er liggen 25 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie vijf op de intensive care. Het ziekenhuis verwacht dat dit aantal in de komende weken zal toenemen.

Een op de vijf ziekenhuispatiënten is gevaccineerd

In september was 25 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis volledig gevaccineerd, maakte het RIVM op donderdag 14 oktober bekend. Dat aandeel is hoger dan verwacht. Artsen hielden eerder rekening met een percentage gevaccineerden in het ziekenhuis van ongeveer 10 procent.

Van de coronapatiënten op de IC-afdeling was ruim 15 procent volledig gevaccineerd. De cijfers betekenen volgens het RIVM niet dat de effectiviteit van de coronavaccins achteruitgaat. Doordat meer mensen zich laten vaccineren, neemt het aandeel gevaccineerden in het ziekenhuis automatisch toe. Coronavaccins beschermen nog steeds voor 95 procent tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen IC-opname, zo concludeert het RIVM. Dat verklaart waarom er nog steeds veel meer ongevaccineerde personen dan gevaccineerden in het ziekenhuis belanden.

Lees ook de resultaten uit het onderzoek Beste ziekenhuizen 2020: Naar welk ziekenhuis voor de beste zorg?

Snelst oplopende besmettingscijfers van Europa

Nederland heeft, op het kleine Monaco na, de snelst oplopende besmettingscijfers van Europa. Na Nederland zien ook Ierland, Polen en Estland een snelle toename van ruim 40 procent op weekbasis.

De afgelopen week steeg het aantal meldingen voornamelijk in het Oosten en Noordwesten van Europa. De meeste besmettingen zijn in Oost-Europese landen, vooral in de Baltische Staten, Roemenië en Servië zijn de aantallen hoog, ruim 500 per 100.000 inwoners. Ook het Verenigd Koninkrijk, dat vrijwel als eerste alle coronamaatregelen liet varen, meldt veel besmettingen.

Heeft dit gevolgen voor Nederland op de Europese coronareiskaart?

Het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is het Europese RIVM. Krijgt Nederland kleurcode rood van het ECDC? Dan gelden er misschien extra regels voor wie naar een ander EU-land wil reizen. Dat verschilt per reisbestemming.

Nederland kleurt nu oranje. Het ECDC kijkt naar de afgelopen twee weken. De kaart wordt één keer per week bijgewerkt: meestal op donderdag of vrijdag. Een land krijgt kleurcode rood op de kaart van het ECDC:

  • als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen
  • als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen

In Nederland was op vrijdag 15 oktober volgens het RIVM 13,1 procent van de GGD-testen positief. Nederland staat nu op gemiddeld 135,8 besmettingen per dag per 100.000 inwoners. Het is dus goed mogelijk dat de kleur later deze week verspringt naar rood.