Den Haag

Van Ark: de tiende vertrekker in Rutte III

03 september 2021Leestijd: 2 minuten

Met het aftreden van demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) komt het totaal aantal vertrekkers in Rutte III op tien. Drie van hen wegens gezondheidsredenen.

Van Ark keert niet terug van ziekteverlof omdat haar herstel na hardnekkige nekklachten maar niet wilde vorderen. Haar taken worden waargenomen door staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

VVD-leider Rutte verliest daarmee in een week tijd na Cora van Nieuwenhuizen een tweede vrouw uit zijn kabinet.

Van Ark stond in 2021 tweede op de VVD-kandidatenlijst en is de derde VVD-minister die vertrekt om gezondheidsredenen. Voorganger Bruno Bruins viel oververmoeid flauw in de Kamer en Bas van ’t Wout verliet Economische Zaken na een burn-out.

Lees dit commentaar over Van Nieuwenhuizens vertrek

Rutte zei in een reactie erover na te denken of er niet meer ministers nodig zijn in een kabinet om het werk nog aan te kunnen. ‘Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt.’ Het besluit van Van Ark om terug te treden en aan haar herstel te werken noemt hij een ‘moedig besluit’. Ook dankt hij haar voor de samenwerking in een bericht op Twitter:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.