Van Ark: de tiende vertrekker in Rutte III

03 september 2021Leestijd: 2 minuten
Tamara van Ark in de Tweede Kamer

Met het aftreden van demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) komt het totaal aantal vertrekkers in Rutte III op tien. Drie van hen wegens gezondheidsredenen.

Van Ark keert niet terug van ziekteverlof omdat haar herstel na hardnekkige nekklachten maar niet wilde vorderen. Haar taken worden waargenomen door staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

VVD-leider Rutte verliest daarmee in een week tijd na Cora van Nieuwenhuizen een tweede vrouw uit zijn kabinet.

Van Ark stond in 2021 tweede op de VVD-kandidatenlijst en is de derde VVD-minister die vertrekt om gezondheidsredenen. Voorganger Bruno Bruins viel oververmoeid flauw in de Kamer en Bas van ’t Wout verliet Economische Zaken na een burn-out.

Lees dit commentaar over Van Nieuwenhuizens vertrek

Rutte zei in een reactie erover na te denken of er niet meer ministers nodig zijn in een kabinet om het werk nog aan te kunnen. ‘Zodat je die vier jaar kunt overleven en er ook gezond weer uitkomt.’ Het besluit van Van Ark om terug te treden en aan haar herstel te werken noemt hij een ‘moedig besluit’. Ook dankt hij haar voor de samenwerking in een bericht op Twitter:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."