Premium Lock Ethische Haagse kloof obstakel in kabinetsformatie

24 september 2021Leestijd: 4 minuten
D66 bewaakt in de kabinetsformatie de erfenis van oud-Kamerlid Pia Dijkstra

In de kabinetsformatie draait het niet alleen om pecunia, maar ook om de ethiek rond het prille en het oude menselijk leven.

Medisch-ethische zaken lijken niet de hoofdzaak in een kabinetsformatie, maar ze kunnen wel de oorzaak zijn dat een kabinet waarvan de komst voor de hand ligt, er toch niet komt. In 2017 liep de formatie er bijna door spaak. Het kwam net goed.

Lees ook dit ingezonden opiniestuk: Mevrouw Kaag, wees open over de Wet voltooid leven

Vier jaar later herhaalt de geschiedenis zich. Dit keer met een andere hoofdrolspeler. D66-leider Sigrid Kaag wil niet meer op de rem staan puur en alleen om christelijke politici tegemoet te komen. Zeker niet de ChristenUnie die ze – in een onbewaakt moment of misschien wel bewust – met een roestige auto vergeleek.

Strijd om medische ethische besluitvorming gaat decennia terug

Politieke strijd over klimaat of woningbouw is niets vergeleken met de strijd om medisch-ethische besluitvorming. Abortus en euthanasie zijn de bekendste medisch-ethische strijdpunten. Maar eventuele aanpassing van de Embryowet, van toepassing bij vruchtbaarheidsbehandelingen, is er net zo een. Wetenschappers en artsen vragen al drie decennia om meer mogelijkheden om embryo’s te selecteren bij het risico op ziekten en het kweken ervan ten behoeve van onderzoek. Maar opeenvolgende kabinetten wilden er niet aan.

Toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) veroorzaakte in 2008 tot haar eigen verbijstering een crisis nadat ze de Kamer had laten weten meer embryonaal onderzoek toe te staan. Premier Jan Peter Balken­ende (CDA) wist zijn kabinet van CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie maar net bij elkaar te houden. Bussemaker zat klem tussen de mijlenver uit elkaar liggende visies op wat de mens in de voortplantingsgeneeskunde vermag.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw