Wat kunnen politie en justitie doen na aanslag Peter R. de Vries?

07 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Persconferentie over ontwikkelingen Marengo-proces

De moordaanslag op Peter R. de Vries dinsdagavond in Amsterdam kwam niet onverwachts. Opnieuw toonde de georganiseerde misdaad haar nietsontziende karakter. Vier vragen en antwoorden over de lugubere aanslag.

1. Waarom had De Vries geen beveiliging?

Na de live-uitzending van RTL Boulevard liep De Vries in zijn eentje van de studio aan het Leidseplein naar de nabijgelegen parkeergarage. Dat deed hij een paar keer per week. Als geen ander wist Peter R. de Vries dat zijn leven gevaar liep. Met zijn optreden als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige tegen Taghi zette hij zichzelf nog meer in de schijnwerpers.

Hoewel hij gevaar liep, weigerde De Vries persoonsbeveiliging. Kan de politie iemand tegen zijn zin beveiligen? Als het gevaar voor de persoon zelf en daarmee ook voor diens omgeving groot is, moet de politie zonodig verregaande maatregelen kunnen treffen.

2. Uit welke hoek kwam het gevaar?

Sinds een jaar is De Vries als medewerker van het advocatenteam de vertrouwenspersoon van de kroongetuige tegen liquidatieverdachte Ridouan Taghi. Eerder had de politie De Vries al gewaarschuwd dat hij op diens ‘dodenlijst’ stond. De Vries heeft meer vijanden. De vanwege zijn rol bij diverse liquidaties tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder verweet De Vries dat hij zijn zussen Sonja en Astrid Holleeder had ‘gestuurd’ als belastende getuigen tegen hem. Ook uit die hoek zou De Vries worden bedreigd.

Hoe gaat het met De Vries?

Peter R. de Vries vecht ook woensdag nog voor zijn leven in het Amsterdamse UMC VUmc. Zijn zoon Royce de Vries schreef op Twitter dat de ergste nachtmerrie van de familie waarheid is geworden en dat zij dankbaar is voor de steun vanuit het hele land: ‘Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden.’

3. Hoe goed kende De Vries de onderwereld?

Als journalist voor De Telegraaf deed De Vries verslag van de Heineken-ontvoering in 1983. Hij raakte bevriend met ontvoerder Cor van Hout en tekende diens verhaal op in een boek. Tot diens liquidatie begin 2003 was Van Hout zijn beste vriend. Omdat hij al ruim veertig jaar misdaadjournalist is, kent De Vries zeker de ‘Hollandse’ onderwereld goed. Bazen van het drugsmilieu komen inmiddels uit alle windrichtingen. Hun achtergronden kende De Vries vooral uit dossiers en onder meer via de verklaringen van de kroongetuige.

4. Kan justitie meer doen?

Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019 is er een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) van diverse opsporingsdiensten in het leven geroepen om de georganiseerde misdaad intensiever te bestrijden. Door het onderscheppen van versleuteld berichtenverkeer van criminelen heeft de recherche de criminelen een gevoelige slag toegebracht.

De verdiensten van drugshandel zijn echter zo astronomisch dat de onderwereld alles zal blijven doen om haar belangen te beschermen: van omkoping en intimidatie tot liquidaties. Het MIT en de recherche moeten financieel in staat worden gesteld de strijd te intensiveren. Daarbij moet de overheid niet op een paar miljoen euro hoeven kijken.