Wat zijn risico’s van Delta-variant? Kamer debatteert over versoepelingen

24 juni 2021Leestijd: 4 minuten
Dienstregeling NS overdag weer op niveau van voor coronacrisis. Foto: ANP

Terwijl de zorgen over de Delta-variant van het coronavirus toenemen, versoepelt het demissionaire kabinet in hoog tempo de coronamaatregelen. De Tweede Kamer wil duidelijkheid over de vraag of Nederland niet te veel risico’s neemt.

In de Tweede Kamer gaat het donderdag 24 juni over de versoepelingen van de coronamaatregelen van aanstaande zaterdag. Dan vervallen onder meer de maximale groepsgrootte voor thuisbezoek en het advies ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan’. Ook zijn grote evenementen weer toegestaan (met testbewijzen) en vervalt de mondkapjesplicht grotendeels.

Partijen willen dat het demissionaire kabinet na de invoering van deze verregaande versoepelingen alert blijft. Er zijn steeds meer zorgen over de Delta-variant, ook wel ‘Indiase variant’ genoemd, van het coronavirus. Zo wil de SP dat het demissionaire kabinet het bron- en contactonderzoek niet ontmantelt en wil D66 reizigers op Schiphol weer laten testen. 

Delta-variant op korte termijn dominant

In de loop van de zomer zal de Delta-variant, die besmettelijker is,  dominant worden, zo verwacht het RIVM. Deze mutatie neemt dan de koppositie over van de Alfa- of Britse variant. Sinds april komt de Delta-variant steeds vaker voor in de steekproeven van het RIVM. In de regio Amsterdam gaat het al bij ruim 40 procent van de coronagevallen om de Delta-variant. Vooral jongeren die terugkeren van vakantie in Spanje en Portugal namen de variant de afgelopen dagen mee. Eerder riep het RIVM jongeren op om zich bij terugkomst uit deze landen te laten testen. Hoewel de Delta-variant op korte termijn de overhand neemt, verwacht het RIVM niet dat dit leidt tot meer ziekenhuis- en IC-opnames.

Het RIVM maakt zich daarentegen wel zorgen over het najaar. Dan is de Delta-variant dominant en zorgt het seizoenseffect voor meer besmettingen. Aangezien een deel van de Nederlandse bevolking dan nog niet (volledig) is gevaccineerd, houdt het RIVM rekening met een nieuwe golf aan besmettingen. Als gevolg daarvan is een nieuwe toename van ziekenhuis- en IC-opnames niet uit te sluiten. Of de Delta-variant besmette mensen zieker maakt dan de ‘klassieke’ coronavariant, wordt verder onderzocht.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EW. EW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Reisadviezen

Naast de binnenlandse versoepelingen is het vanaf vandaag ook makkelijker om naar het buitenland te reizen. Vanaf donderdag 24 juni kunnen reizigers weer voor vakantie naar Frankrijk, Griekenland en België. Het negatieve reisadvies voor deze landen komt te vervallen. Ook het reisadvies voor Estland, de regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië, Litouwen en Slovenië gaat van oranje naar geel. Wel zijn er nieuwe, strengere regels voor reizen naar Portugal. Lissabon krijgt een oranje reisadvies en wie terugkeert uit de Portugese hoofdstad, moet een negatieve coronatest laten zien en in quarantaine.

Vanaf 1 juli is het mogelijk om te reizen met een Quick Response-code (QR) van de Europese Unie. Hiermee kunnen reizigers aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd, negatief zijn getest, of al een coronabesmetting hebben doorgemaakt en dus immuun zijn. Zo hoeven ze geen negatief testbewijs meer te tonen of in quarantaine te gaan bij aankomst. In Nederland is de QR-code van de EU aan te maken via de app CoronaCheck, te downloaden in de App Store voor iPhone- en Android-toestellen. Via de website is het ook mogelijk een papieren testbewijs met QR-code te maken.

CoronaCheck als testbewijs

Vanaf vandaag is het al mogelijk om vaccinatiegegevens in de CoronaCheck-app te zetten. Door de belangstelling raakte de app direct overbelast en was niet te gebruiken. Vanaf zaterdag is de app (of papieren QR-code) dan te gebruiken als testbewijs bij grote evenementen en festivals. Maar ook op andere plekken waar anderhalve meter afstand houden geen optie is, kan een toegangsbewijs verplicht zijn.

Er zitten haken en ogen aan het project. Niet iedereen die is gevaccineerd, heeft de mogelijkheid om een vaccinatiebewijs in de app te zetten. Dat heeft te maken met problemen bij de gegevensdeling tussen huisarts en het RIVM. Ook zou de snelheid waarmee de controleur een QR-code scant, beperkt zijn. Dat is vooral een probleem bij de controle van grote aantallen bezoekers, zoals bij festivals.

Janssen-vaccin is populair

Donderdagochtend is er opnieuw duizenden keren gebeld naar de GGD om een afspraak te maken voor het coronavaccin van Janssen. Sinds woensdagochtend 23 juni bestaat die mogelijkheid. Door de enorme belangstelling raakte zowel het speciale telefoonnummer als het algemene nummer van de GGD overbelast. Sinds woensdag zijn er 100.000 afspraken ingepland. Er zijn 200.000 vaccins van Janssen op voorraad. Met het Janssen-vaccin volstaat één prik. Het is daarom in trek bij mensen die binnenkort met vakantie gaan of een festival willen bezoeken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."